RBA: Протоколът от октомврийската среща потвърждава решението за намаляване на лихвите на 3 ноември

Протоколът на RBA за срещата през октомври тази сутрин предложи повече доказателства, че по-нататъшно облекчаване ще бъде въведено скоро. Потенциалните мерки включват намаляване на лихвените проценти и покупки на активи. Изводът обаче е, че лихвеният процент няма да стане отрицателен.

Както беше отбелязано в протокола, членовете „се съгласиха да поддържат силно приспособими политически настройки, доколкото е необходимо, и да продължат да обмислят как допълнителното парично облекчаване може да подпомогне работните места, тъй като икономиката се отваря по-нататък“. По отношение на възможните инструменти за „подпомагане на работните места и цялостната икономика“, политиците „обсъдиха възможностите за намаляване целите за лихвата и 3-годишната доходност до нула, без да стават отрицателни, и закупуване на държавни облигации по-нататък по кривата на доходността“. Те вярват, че „тези възможности ще доведат до допълнително облекчаване на финансовите условия в Австралия“.

Перспективата за по-нататъшно облекчаване от RBA попречи на ралито на AUD

Членовете на RBA обсъдиха и последиците от всичко това за обменния курс на австралийския долар. Стана ясно, че Съветът се стреми да намали AUD чрез въздействието на своите покупки на местни облигации за ликвидност и лихвените проценти. Бордът няма да се впуска по пътя на валутните манипулации, който би възникнал в резултат на нестерилизирани покупки на чуждестранни облигации.

И естествено, AUD се търгува значително по-ниско след днешните минути на RBA. EUR/AUD проби вчера съпротивата 1.66586. Сега кросът поне коригира целия спад от 1.9798 до 1.6033, с 38.2% Фибо корекция при 1.7435 като следваща цел.

В идеалния случай би трябвало да видим и силен пробив над съпротивата 1.8411 по GBP/AUD, за да се потвърди отново низходящото обръщане в озито. В този случай GBP/AUD най-малко ще коригира спада от 2.0853 до 1.7492. Следващата краткосрочна цел на биковете би била 38.2% Фибоначи корекция при 1.8772.

Технически анализ на AUD/USD

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

 

AUD/USD остава в консолидация над временното дъно 0.7005 и интрадей сигналите остават първо неутрални. Подкрепям случая, че коригиращото падане от 0.7413 се възобновява. В посока надолу, ясен пробив под 0.7005 ще насочи мечките към 382% корекция на  ръста от 0.5508 до 0.7413, при 0.6686. От друга страна, убедително движение над 0.7128 отново ще промени перспективите в близко бъдеще.

В по-голямата картина, макар че отскокът от 0.5508 беше силен, все още няма достатъчно доказателства, които да потвърдят обръщане към възходящ тренд. Тоест, това може да е просто корекция в рамките на дългосрочния мечи тренд. Устойчива търговия под 55-седмичната EMA (сега на 0.6910) ще благоприятства низходящия сценарий и ще потвърди, че отскокът е приключил. Фокусът ще бъде върнат върху дъното 0.5508.

В посока нагоре, ясен пробив над 0.7413 ще удължи покачването от 0.5508 до 38.2% корекция на спада от 1.1079 (върха от 2011 г.) до 0.5508 (дъното за 2020) при 0.7635.

Вижте и активните сделки на Николай Тосков, свързани с AUD/USD в сайта за абонати.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.