Американските акции се възстановиха от надеждите за сделка „на парче“ с фискалните стимули

Най-добрият начин да се опише как пазарите на акции и валута се търгуват този месец е непостоянен. Както казах по-рано, това може и да не е необичайно за октомври, който е исторически най-волатилният месец за акциите. Но способността на пазара да игнорира основните промени в играта е впечатляваща. Единственото рационално обяснение за ръста от 500 пункта в Dow е, че инвеститорите търсят краткосрочни политически маневри към стимулите, които в крайна сметка ще дойдат.

Американският президент Доналд Тръмп обърна по-ранната си позиция и заяви, че може да подпише законопроекти за частично фискално стимулиране от Конгреса. И естествено, това помогна да се засилят пазарните настроения.

И говорейки за индексите, Dow (+1.91%) отново се повиши над 28 000. Ще трябва да се види дали индексът, обаче, ще успее да се задържи или не. Докато цената е над 28 000, сигналите ще бъдат възходящи. И евентуално може да видим покачване до 28 500 – 29 000 в краткосрочен план. Това от своя страна би трябвало да намали/забави опасността от незабавен спад до 27 000 – 26 500. Ще трябва да почакаме и да видим.

Междувременно, минутките от срещата на FOMC не позволиха на щатския долар да се вдигне срещу повечето от основните валути. Едно от малкото изключения беше USD/JPY, която проби едноседмичния търговски рейндж, достигайки най-силното си ниво от 14 септември насам.

Спот цената на златото се възстанови с $ 9 (+0.49%) до $ 1887. Американските фючърси на суров WTI петрол (за ноември) спаднаха с 1.80% до 39.95 долара за барел. А стоковите валути възобновиха печалбите си срещу долара, като най-добре се представи озито.

Членовете на FOMC призовават за повече фискални разходи

Протоколът от заседанието на FOMC от септември разкри, че членовете като цяло са се съгласили да приемат новата рамка на паричната политика и да променят насоките за напред по начина, представен в изявлението. Докато икономическите прогнози бяха подобрени на срещата, те бяха обусловени от по-нататъшните фискални стимули, прилагани от правителството. Инфлацията ще остане проблематична за продължителен период от време. Въпреки повишаването на нивото на цените в определен аспект, очаква се общата инфлация да остане „притихнала“ за следващата година.

В светлината на приемането на средната инфлационна цел, Фед измени насоките напред в изявлението си. FOMC се ангажира да „запази целевия диапазон за лихвата по федералните фондове от 0 до 1/4% и очаква да е целесъобразно да се запази този целеви диапазон, докато условията на пазара на труда достигнат нива, съвместими с оценките на Комитета за максимална заетост, а инфлацията нарасне до 2% и е на път да превиши умерено 2% за известно време“.

Йената отново се срина при нарастващата доходност

USD/JPY скочи с 40 пипса вчера, което я направи една от най-добре представящите се основни двойки. В този момент интрадей сигналите по USD/JPY остават в посока нагоре, за тестване на съпротивата 106.94. Текущите аргументи за развитие съживяват случая, че низходящия тренд от 111.71 е завършил при условия на бича конвергенция в дневния MACD. В посока нагоре пробив над 106.94 ще го потвърди и ще обърне изгледите във възходящи. В посока надолу е необходим ясен пробив под подкрепата 104.94, за да се индикира завършване на отскока. В противен случай по-нататъшното покачване ще остане леко за предпочитане в случай на отстъпление.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

Все пак аз предпочитам да търгувам USD/JPY на по-краткосрочните графики, защото мисля, че краткосрочните ралита, които показват признаци на изтощение, вероятно ще продължат да избледняват. Не мисля непременно, че USD/JPY внезапно ще се срине драстично, но това е пазар, който очевидно има много проблеми.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.