Октомври се очертава да бъде доста динамичен за пазарите

Ето, че вече сме първият петък на месеца и очакваме поредната доза важни данни, които да раздвижат пазарите преди уикенда. Данните за NFP заетостта от САЩ трябва да бъдат пуснати в 15:30 ч. наше време и ще изиграят ключова роля върху динамиката на цената на щатския долар в краткосрочен план.

Всъщност октомври традиционно е един от най-волатилните месеци за акциите. Смята се, че колебанията са с 1% по-големи този месец от всеки друг. За Dow това означава по-широк диапазон от 275 пункта. А с президентските избори в САЩ бързо наближаващи през ноември шансът за диви промени в акциите и валутите тази година е още по-голям.

Много нерешени въпроси също могат да бъдат изяснени през следващите 30 дни. Това включва втория пакет за стимулиране срещу Коронавируса, отношенията между САЩ и Китай. Нека не забравяме и Brexit, като шансовете за сделка за все още 50-50, а агресивното рали на паунда само показва колко надежди таят инвеститорите за постигането на споразумение. Естествено те наблюдават със загриженост и нарастването на процента на коронавирусни инфекции в Европа и САЩ и очакват решаващите американски данни за пазара на труда да дадат някаква насока за икономическото възстановяване.

И говорейки за всякакви очаквани изненади през октомври, рано тази сутрин президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че е имал положителни резултати за COVID-19, след като един от членовете на екипа му се е заразил преди няколко часа. След новината, фючърсите на S&P 500 се сринаха до около 3 319, което е спад с над 1.40%.

С преговорите за стимулиране срещу COVID-19, които вече са застрашени, карантината на Тръмп ще добави още несигурност на световните пазари. Същото, обаче, може да помогне на щатския долар да възстанови последните загуби. Индексът на американския долар (DXY) днес удари 94.00, отбелязвайки ръст от 0.26%. EUR/USD падна под 1.17, но после отново се вдигна.

Данните за пазара на труда до момента сочат за силен NFP доклад

Има няколко индикатора, които икономистите следят с оглед по-добро прогнозиране на NFP. Седмичните молби за безработица в САЩ продължават да падат. По-рано тази седмица ADP съобщи за по-високо ниво на наемане на служители. А Conference Board отчете подобрение в потребителските настроения. Така че всички признаци сочат към по-силен ръст на работните места.

Икономистите очакват Non-Farm Payrolls да се увеличат с 850 000 спрямо 1.371 млн. през предходния месец. А това означава, че има възможност за възходяща изненада. Консенсусните очаквания на пазара за средните почасови доходи са те да нараснат с 0.5% м/м, а нивото на безработица да спадне до 8.2%.

Каква би била обаче пазарната реакция след излизането на NFP? Ако видим по-силен от очаквания растеж на работните места и данните на заплатите, трейдърите може да помислят за възможности за скъсяване на EUR/USD. Междувременно, тъй като USD/JPY не успя да пробие над 50-дневната EMA, по-слаб от очакваното NFP репорт може да бъде катализаторът основния низходящ тренд по двойката да се възобнови.

Технически анализ на EUR/USD

Фокусът засега остава върху бившата подкрепа, обърната в съпротива 1.1752, като интрадей сигналите остават неутрални за момента. Ясен пробив там ще потвърди, че коригиращото отдръпване е завършило. Изгледите в рамките на деня ще се обърнат във възходящи за повторно тестване на 1.2011.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

В посока надолу убедително движение под 1.1612 ще удължи спада от краткосрочния връх 1.2011 до 38.2% Фибо корекция от 1.0635 до 1.2011, при 1.1482.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.