Норвежката стачка може да удари международните пазари

Оптимизмът „по подразбиране“ по отношение на риска, който царува в глобалната търговия, просто продължи и вчера. Азиатските и европейските акции се присъединиха към ралито на Wall Street. Желанието за риск натежа леко върху долара, но зелените пари направиха умерено завръщане в началото на американската търговия. Йената остава най-слабата валута заедно с новозеландския долар. USD/CAD се срина снощи, след силното покачване в цените на петрола, отчасти поради стачка в Норвегия, която засяга производството на до 1 млн. барела дневно. Канадският долар е и най-силният за седмицата засега, очаквайки данните за заетостта за следващия си ход.

Пазарите на суров петрол продължават да се движат в същия рейндж

Възходящите перспективи за лунито ще зависят повече от днешните данни за заетостта, както и от общите настроения по долара. Преговорите за стимули предоставиха известна подкрепа на щатския долар спрямо широката кошница от валути, но ралито в цените на петрола най-накрая успя да засили канадския долар, оказвайки натиск върху USD/CAD. Петролът набра инерция на фона на опасенията, че стачката на петролните работници в Норвегия ще ескалира и ще доведе до по-слаби доставки през следващите седмици.

Дневна графика на WTI петрола
Дневна графика на WTI петрола

Технически, докато отскокът на WTI от 36.50 е впечатляващ, си остава все още част от модела за консолидация настрани от 43.50. Сега сме в горния край на рейнджа, така че вероятно ще видим продавачите да се завърнат на пазара. В момента трябва да обърнем внимание и че цената тества 200-дневната EMA. Поради това нивото $ 41.30 ще привлече фокуса на трейдърите. Дори WTI да пробие оттук, натискът нагоре вероятно ще бъде ограничен. Ясен пробив под подкрепата 39.18 би трябвало да стартира още едно отдръпване към 35.98/36.50.

USD/CAD падна под 1.3200 за първи път от над две седмици

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

Спадът на USD/CAD се ускори до 1.3180 засега, а интрадей сигналите остават в посока надолу. В допълнение двойката проби под 20- и 50-дневните пълзящи средни. Така че явно моментумът изглежда благоприятства хода на мечките към подкрепата 1.30. Коригиращият отскок от 1.2994 би трябвало да е приключил и да видим по-дълбок спад за повторно тества на това дъно. Ясен пробив там ще възобнови по-големия низходящ тренд от 1.4667.

В посока нагоре, обаче, пробив над незначителната съпротива 1.3340 ще обърне изгледите обратно във възходящи, за да удължи коригиращия отскок от 1.2994 с друг лег нагоре.

А всички абонати могат да следят и активната сделка, която имаме с Николай Тосков по тази двойка.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.