Американските пазари са затворени в четвъртък, но валутите продължават да се търгуват в другите части на света. Рисковите пазари си отдъхват след по-ранното рали, като разпродажбите в долари, йени и швейцарски франкове също намаляха. Въпреки това триото остава най-слабото за седмицата. От друга страна, новозеландският и австралийският долар са най-силните. Паундът ги следва наистина отблизо, тъй като търговците изглежда залагат на някои добри новини за Brexit търговските преговори. Най-големият спад през тази седмица сред основните двойки, обаче, беше USD/CAD със 126 пипса.

EUR/USD освежава двумесечните върхове, а GBP/USD флиртува с тримесечния връх в навечерието на Деня на благодарността

Традиционно инвеститорите очакват финансовите пазари да бъдат тихи и консолидирани по време на съкратените търговски седмици. Обикновено пазарното участие е по-слабо и има по-малко ликвидност, тъй като инвеститорите закриват позициите си рано. Но 2020 г. беше година като никоя друга и не бих се изненадала да видим нови многомесечни върхове и дъна при валутите тази година. EUR/USD и USD/JPY всъщност имат история за пробив или достигане до нови важни нива в Деня на благодарността.

Възможно е и в края на тази седмица да има големи движения, но е по-вероятно да дойдат от заглавията около коронавируса или политическите действия на президента Доналд Тръмп. В момента зелените пари все още остават над ключови краткосрочни нива на подкрепа като цяло. Нивата включват съпротивите 1.2011 в EUR/USD и 1.342 в GBP/USD, съпротивата 0.7413 за AUD/USD, както и подкрепите 0.8982 в USD/JPY и 1.2928 за USD/CAD. Реакциите в района на тези нива изискват силно внимание.

Ралито на суровия петрол помогна на CAD

Цените на петрола вчера се вдигнаха от доклада на Американската администрация за енергийна информация, че запасите от суров нефт са паднали 754 000 барела миналата седмица. Очакванията бяха за +225 000 барела. Така американските фючърси на суров петрол WTI (януари) скочиха с 0.91 долара (+2.03%) до $ 45.82 за барел. А в резултат USD/CAD успя да тества подкрепата 1.30 във вторник и сряда.

Въпреки това вчерашната сесия бе доста спокойна по отношение на това, което WTI направи във вторник. Има смисъл, че може би ще продължаваме да вървим нагоре поради факта, че много хора търсят начини да се измъкнат от валутите точно сега и да отиграят възможността за синхронизиране на глобалното възстановяване поради ваксината. С това вярвам, че краткосрочните спадове вероятно ще предложат възможности за покупки през следващите няколко сесии.

Технически анализ на USD/CAD

USD/CAD се намира в долната част на низходящия канал на четиричасовата графика и освен ако не може да пробие на юг от тук, по-нататъшната краткосрочна инерция на мечките ще бъде борба. И все пак дългосрочните технически перспективи за двойката остават в посока надолу.

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

Поглеждайки към дневната графика, двойката тества важната подкрепа 1.299. Пробив под нея би потвърдил продължение на низходящия тренд, започнал след достигането на върховете през март. Моите интрадей сигнали по USD/CAD остават в посока надолу за тестване на 1.2928. Убедително движение там ще възобнови по-големия мечешки тренд от 1.4667. Най-близката краткосрочна цел на мечките тогава ще бъде 61.8% проекция на спада от 1.3389 до 1.2928, приложена от 1.3172 при 1.2887. След това 100% проекция при 1.2711.

В посока нагоре ясен пробив над незначителната съпротива 1.3112 ще обърне изгледите обратно нагоре, за да се възобнови отскока от 1.2928.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.