Изборните резултати се затягат, а пазарите като че ли се изнервят

Глобалните инвеститори в Азия продължават да залагат на възстановяването на Китай и задържат големите промени в портфолиата си, тъй като ранните резултати показват тесни президентски избори в САЩ. Все още е твърде неясно дали Тръмп или Байдън ще спечели…

Във вторник – денят на президентските избори – американските акции отбелязаха силни печалби за втората сесия. Dow Jones нарасна с 555 пункта (+2.06%) до 27 480, S&P 500 се покачи с 58 пункта (+1.78%) до 3 369, а Nasdaq 100 се вдигна с 195 пункта (+1.76%) до 11 279. Цените на петрола пък се увеличиха на фона на докладите, че OPEC+ ще се стремят да удължат настоящите намаления на добива на петрол през следващата година.

От седмици пазарните движения показват, че инвеститорите залагат на „Синя вълна“, с която Байдън печели Белия дом, а демократите контролират и двете камари на Конгреса. Очаква се това да доведе до големи стимулиращи разходи заедно с по-висока доходност от държавния дълг за плащането му. Докато FX трейдърите разчитаха на по-свободната търговия и по-слабия долар, насочващ капиталите към развиващите се пазари. И все пак, когато първите резултати достигнаха по време на азиатската търговия в сряда, облигациите се повишиха и доларът скочи на фона на несигурността.

Още 4 години за Тръмп или победа за Байдън?

Анкетите показват, че Джо Байдън е водещ, но в ключовите щати на бойното поле спредът е по-малък от 1.5 пункта, което означава, че може да се обърне и в двете посоки. Ранните резултати може да изглеждат много по-различно от личното гласуване и бюлетините в пощата. Ето защо най-добрият ми съвет е да не реагирате на първоначалните резултати, защото противоречивите резултати ще доведат до волатилност на пазара.

Президентът Доналд Тръмп държи тясна преднина в щата Флорида, запазвайки отворен пътя към Белия дом. Но резултатите от други ключови щати като Северна Каролина, Охайо и Пенсилвания предстоят. И ако започнете да позиционирате портфолиото си спрямо всеки отделен резултат, тогава бихте могли да направите огромна грешка. Само неопитни, импулсивни търговци на дребно участват в тази глупост след изборния ден. Важно е единствено какво мислят умните пари и ние няма да знаем мненията им до днес следобед.

Каква реакция да очакваме от FX пазара по-конкретно?

Въпреки че се смята, че в краткосрочен план победата на Тръмп ще даде рали на акциите, а победата на Байдън ще ги понижи, въздействието върху валутния пазар е по-нюансирано. По-конкретно, Байдън се очаква да бъде по-приятелски настроен към Канада и Европейския съюз и по-критичен към решението на Великобритания да напусне ЕС. Ако спечели, CAD и EUR могат да наберат инерция, докато GBP може да отслабне.

Тръмп подкрепя по-скоро Brexit и е по-готов да заплашва ЕС и Канада с мита, така че GBP вероятно ще се вдигне, ако той спечели. USD/JPY би трябвало да се възползва от победата на Тръмп и да спадне при победа на Байдън, но това предполага, че вече е обявен явен победител.

Юанът ще бъде другата валута, интересна за следене, предвид все по-войнствения подход на администрацията на Тръмп към Китай. Победа на Байдън би трябвало да е доста добра за юана, дори ако Байдън не може да си позволи политически да се справя лесно с тях. Бихме очаквали да видите по-малко едностранни действия от САЩ, които обаче би трябвало да се понравят на валутата.

Ако гласовете са близки и изборите се оспорват, несигурността може да понижи всички рискови валути.

И накрая по същество – как да отиграем резултатите от изборите?

Като инвеститор мен не ме интересува кой ще спечели изборите, а само това, което прави пазарът. Независимо дали акциите отворят нагоре или надолу днес, ако сте интрадей трейдър може да използвате тези няколко минути като отправна точка и след това да търгувате въз основа на следващия ход на пазара. Ако имаме рали при отварянето, купете го. Ако цените спаднат при отварянето, скъсете ги. Започнете с малка позиция, влезте по-рано и поставете стоп от другата посока на отварянето.

Има много добър шанс първоначалното движение да изчезне и да се обърне в рамките на един час. Тогава затворете първоначалната позиция в най-лошия случай близо до входа и обърнете в другата посока. По-често второто движение е истинският ход. А предвид колко нестабилен е пазарът напоследък, очаквайте този следващ ход да покрие няколко процента. Ако пазарът продължава да търгува силно в тази посока вечерта, добавете още и помислете за задържане през нощта. Най-вероятно след като този товарен влак започне да се движи, той ще продължи в същата посока няколко дни.

След няколко дни, ако горепосочената сделка е къса, гледайте да заключите печалбите, защото късите ходове са склонни да бъдат силни и бързи. Приберете печалба и се пригответе да купите отскока. Но ако акциите поскъпнат през следващите няколко дни, тези движения отнемат повече време. Така че се очаква краткотрайната сила да се задържи за известно време, като най-вероятно ще достигне до и над старите върхове.

Заключение

В допълнение мога да кажа само, че ако нямате цялото това време или нерви да следите внимателно пазарите, сега е точният момента да се присъедините към нас. Абонирайте се за нашата услуга и ние ще Ви помогнем да изградите инвестиционно портфолио от нулата и то без изискването за голям стартов капитал.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Коментари (2)

Г-жо Велчева, очарован съм от Вашите статии. Нямам търпение сутрин да получа мейл с новата Ви статия.
Изключително са ми полезни и образователни, както и целия сайт, който постепенно се превърна в един от сайтовете, които посещавам всеки ден. Благодаря на целия Ви екип за ползотворната работа.
Поздрави,
Емил Зойнов

Благодарим, че оценявате труда ни г-н Зойнов!

Радваме се, когато можем да бъдем полезни на хората. А най-щастливи сме, когато нашата малка инвеститорска общност се увеличава все повече и повече.

Ще се стремим и за в бъдеще да удовлетворяваме нашата аудитория, било то чрез материали на сайта или постигане на висока възвръщаемост в търговията с акции за нашите абонати.

Всичко добро!
Силвия Велчева

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.