Финансовите пазари навлязоха в консолидация, тъй като засилването на оптимизма заради ваксините избледнява. Стоковите валути са леко по-слаби в азиатската сесия, заедно с долара. От друга страна, швейцарският франк и йената са най-стабилни, заедно с паунда.

Борис Джонсън иска сделка с ЕС, но не на всяка цена

Дойде поредната седмица и нови кръгове от преговори се провеждат между Великобритания и ЕС в опит да се постигне сделка за търговско споразумение след Brexit. Тъй като преходният период трябва да приключи на 31 декември, срещата на върха на ЕС в четвъртък се разглежда като потенциална дата за съгласуване на проектотекст. Въпреки че търговците на паунда остават оптимисти, вече има спекулации, че най-новият „краен срок“ може отново да се изплъзне, като изтегли преговорите в декември.

Междувременно, икономическото възстановяване на Великобритания бързо губи пара и продажбите на дребно в петък вероятно ще подчертаят влошаващия се тренд. Данните за инфлацията през октомври пък ще се публикуват по-късно днес.

С готовността на BoE да свали лихвите на отрицателна територия, годишният темп на инфлация и инфлацията на едро ще бъдат ключовите двигатели. Статистиката обаче е малко вероятно да окаже съществено влияние върху лирата. Със срещата на върха на ЕС утре всичко е свързано с Brexit. Определено оптимизмът и надеждите за търговско споразумение към момента продължават да подкрепят кабела. Вижте чакащите и активни сделки на Николай Тосков.

Как Brexit или CPI могат да повлияят на паунда?

Търговците вероятно ще пренебрегнат краткосрочната мрачна перспектива, ако бъде обявена Brexit сделка през следващата седмица. Или поне бъде постигнат значителен напредък и компромисното споразумение изглежда е само въпрос на време. Паундът може да се изстреля нагоре при положителни заглавия за Brexit. GBP/USD може да се вдигне отново над 1.33 долара, където е 78.6% Фибоначи корекция на спада от септември. Ясен пробив над тази съпротива ще върне септемврийския връх $ 1.3482 в обхвата на биковете. При по-мощно рали възходящата инерция може да засили до 123.6% разширение на Фибоначи при $ 1.3671.

Макар последните актуализации да показват, че облекчаващата позиция на Франция във връзка с искането за рибарството може да премахне още едно препятствие пред Brexit сделката, има много други точки, по които ЕС и Великобритания не са съгласни. Следователно Brexit оптимизмът може да избледнее и да се присъедини към неприятните новини около възраждането на Covid-19, които да натежат върху паунда.

Низходящите инфлационни числа, ако съответстват на прогнозата, могат да окажат допълнителен натиск върху GBP/USD. Очаква се CPI да се възстанови от 0.5% до 0.6% на годишна база. Основният CPI, който изключва волатилните хранителни и енергийни продукти, вероятно ще остане непроменен на 1.3% на годишна база. Говорейки за месечните данни, за CPI картината е песимистична с консенсус -0.1% спрямо +0.4% преди това.

Ако преговорите не доведат до положителен резултат и икономическите данни са обезпокоителни, кабелът може да се плъзне към 50% Фибоначи на $ 1.3077. Така пътят към 50-дневната ЕМА около $ 1.3032 ще бъде отворен. По-рязка разпродажба би насочила вниманието на мечките към дъното от септември при $ 1.2675.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.