Изборната несигурност продължава да подклажда риск апетита

Несигурността в американския политически пейзаж продължи да натежава върху щатския долар, като най-добре се възползваха от това озито и кивито. Участниците на пазара сега очакват с нетърпение излизането на месечния доклад за работните места в САЩ – известен като NFP. Това, заедно с политическите събития в САЩ, ще изиграят ключова роля за влияние върху динамиката на цените на долара и ще предоставят някои значими възможности за търговия в последния ден от седмицата.

В четвъртък американските акции не показаха признаци на умора, удължавайки своята печеливша серия до четвърта сесия. Dow Jones скочи с 542 пункта (+1.95%) до 28 390, S&P 500 се повиши с 67 пункта (+1.95%) до 3510, а Nasdaq 100 нарасна с 301 пункта (+2.56%) до 12 078.

В същото време инвеститорите все още са изправени пред несигурността относно резултата от президентските избори. Струва си да се съобщи, че досега нито един от кандидатите няма необходимите 270 гласа на Изборната колегия, за да спечели Белия дом. В допълнение към високата степен на несигурност, действащият президент на републиканците Тръмп заплаши да подкопае победата, като оспори нейната законност в съда. Междувременно всичко това намалява надеждите за големи стимулиращи пакети в подкрепа на икономиката в най-скоро време.

Спот златото нарасна с 45 долара (+2.39%) до 1 948 долара за унция. Както се очакваше, Федералният резерв на САЩ запази основния си лихвен процент непроменен в диапазона 0.00% – 0.25%. А разпродажбите на долара се удължиха, след като председателят Пауъл повтори, че икономиката се нуждае от повече фискални и парични стимули. GBP/USD си възвърна ключовото ниво 1.3000 и скочи до 1.3156. Банката на Англия пък увеличи програмата си за изкупуване на държавни облигации със 150 млрд. лири, много повече от очакваното.

NFP: очакват се насърчаващи данни, но със слабо въздействие

Както казах, днес всички погледи ще бъдат насочени към Non-Farm Payrolls за октомври. Очаква се новите работни места извън селското стопанство да достигнат 600 хил. Това е приблизително в съответствие с 661 хил. през септември. И би следвало да тласне равнището на безработица до 7.7% от 7.9%.

Разбира се, това събитие вече не е толкова важно за пазарите, както преди. Първоначалната реакция обикновено не е толкова силна и избледнява в рамките на няколко минути. Така се създава известна волатилност, но не трайна тенденция, дори в случай на значителни изненади. Следователно изборите и еволюцията на Covid заразените може да са много по-важни. По-конкретно, ще стигнем ли до обединено правителство, където една и съща партия контролира Белия дом и двете камари на Конгреса, или не? Това е най-важната променлива.

И все пак какво ще е въздействието на NFP?

Йената като сигурно убежище в момента изостава, тъй като инвеститорите купуват високодоходни активи. Ако доларът остане слаб, двойката USD/JPY може да се представи най-зле. При такъв сценарий златото и AUD може да са най-добре представилите се за седмицата. Европейските валути нарастват, но Brexit ограничава GBP, докато последното съобщение на ЕЦБ би трябвало да държи печалбите на еврото под контрол. Така че ралитата в EUR/USD и GBP/USD се очаква да бъдат временни в рамките на публикуването на NFP доклада.

USD/JPY спадна до 130.35 до момента. Силният пробив на подкрепата 104.00 ни показва възобновяване на целия спад от 111.71. Интрадей сигналите вече са низходящи към 100% проекция на спада от 106.10 до 104.02, приложена от 105.34, при 103.26. Пробив там ще насочи мечките към 161.8% проекция при 101.97.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

В посока нагоре е необходимо убедително движение над съпротивата 105.34, за да се индикира краткосрочно дъно. В противен случай перспективите ще останат мечешки в случай на възстановяване.

Като се има предвид всичко казано, изглежда ще продължим да виждаме много негативизъм на този пазар като цяло, което има доста смисъл, като се има предвид, че бяхме в низходящ тренд, много преди цялата суетня покрай изборите да започне. От друга страна е и въпрос на „търсене на безопасност“ по отношение на йената. В светлината на закриването на множество икономики по света, което със сигурност ще има отрицателен ефект върху растежа, това е напълно оправдано. Поради това все още вярвам, че избледняващите краткосрочни ралита ще бъдат най-добрият начин за търговия на USD/JPY. Не мисля непременно, че слизаме право надолу, но със сигурност изглеждаме така, сякаш се насочваме натам.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.