Инвестиране в част от акция

Оказва се, че прекалено много хора нямат никаква представа, че вече можем да инвестираме в част от акция на дадена компания (Fractional shares). От както публикувахме лендинг страницата ни, с която обясняваме с какво се занимаваме в абонаментния раздел на сайта, ме заляха писма и коментари, че такова нещо не съществувало и нямало реална покупка, когато си купуваш част от акция.

Това ме подтикна да напиша тази статия и да разсея всички съмнения, че покупката на част от акция, всъщност си е реална сделка и изпълнителя на тази сделка РЕАЛНО притежава дял от компанията, колкото и малък да е той.

Част от акция – Fractional shares

Тази така наречена част от акция реално представлява дял от цялата акция на една компания: Вместо да притежавате една или повече пълни акции от една компания, Вие притежавате част или дял от една.

В миналото инвеститорите обикновено биха получили частични акции само след разделяне на акциите (така наречения Split), тъй като брокерите разрешаваха закупуването само на цели акции. Но това се промени сега, защото големите брокери правят възможно директно закупуване на частични акции. Благодарение на тази промяна можете да посочите колко пари искате да инвестирате в определена компания (а не колко акции искате да купите) и да закупите малка част от акцията, много често дори само за 1 долар.

Можете ли да закупите части от акции?

Този вид сделка Ви дават възможност за закупуване на една малка част от цялата акция.

Например, ако се интересувате от компания, която има цена на акция от $ 100, но имате само $ 25, можете да закупите една четвърт част от акцията, стига да използвате брокер, който предлага частични акции.

Брокерите имат различни правила по отношение на минималната част от акция, която трябва да закупите, но някои ви позволяват да купите само .001 от акция, стига вашата трансакция да струва най-малко 0,01 долара.

Масовите брокери, обаче, ограничават сделките до минимум 1 долар.

Какво представляват частичните акции?

Частичните акции са просто дялове от една цяла акции. Когато дадено дружество издава акции, всеки инвеститор притежава част от общите акции в обръщение.

Представете си прост пример за компания, която издава 100 акции. Ако закупите една акция, вие притежавате 1/100 от компанията. Но с частични акции не е нужно да купувате пълен дял. Можете да закупите половин акция или една пета от акция и да притежавате 0.5 / 100 или 0.2 / 100 от същата компания. Но! Вие реално притежавате дял от тази компания!

Вие купувате частични акции чрез процес, наречен доларово инвестиране. Посочвате сумата, която искате да инвестирате в дадена компания – например $ 25 – и купувате такъв дял от акцията, който отговаря на тази сума. Повечето брокери, които предлагат частични акции, предлагат и търговия без комисионна, което означава, че няма да плащате такси за трансакции, свързани с покупката или продажбата на частичните Ви акции.

Налагането на комисионна за закупуване на частични акции обикновено означава, че трансакцията не си заслужава. Защото, за да излезете на печалба и да покриете разходите за търговия, цената трябва драстично да се покачи.

Как работи цялата тази работа с частичните акции?

Когато купувате част от акция, Вас Ви третират по същия начин като всеки инвеститор с пълен дял.

Постигате едни и същи процентни печалби и получавате същите ползи от притежаването на акции. Разбира се, поемате и същия риск от загубата.

Изплащат ли частични акции дивиденти?

Ако закупите дял или така наречената част от акция, която изплаща дивиденти, ще получите плащане въз основа на това колко акции притежавате, точно както всеки друг инвеститор.

Ако акционерите получат дивидент от 1 долар за всяка притежавана от тях акция, а вие притежавате половин акция, получавате 0,50 долара.

Можете ли да продавате частите си от акции?

Можете да продавате частите си от акции, точно както можете да продавате всички други акции, които притежавате.

Ако сте закупили половин акция чрез Вашия брокер и искате да продадете своя дял, можете просто да направите поръчка за продажба при същия брокер и да осребрите притежанията си.

Трябва ли да се възползвате от тази опция и да купувате части от акции?

Частичните акции предлагат значителни предимства, включително:

  • Частичните акции Ви дават избор за по-широк набор от инвестиции.

Преди да се появи тази превъзходна възможност да се купува част или дял от акция, инвеститорите с малки възможности бяха ограничени само до така наречените penny stocks. Това обикновено са компании, за които никога не сте чували, които са с висок риск и често това е една много лоша инвестиция. Но благодарение на частичните акции можете да закупите дял от всеки публично търгуван бизнес, включително някои от най-големите компании в САЩ, които се търгуват за хиляди долари на акция. Тъй като няма компания, която да е недостъпна с частични акции, можете да вземате инвестиционни решения не въз основа на наличната сума пари, а на базата на това кои компании смятате, че имат най-голям шанс да се представят добре в дългосрочен план.

  • Частичните акции осигуряват диверсификация на по-ниска цена.

Изграждането на диверсифицирано портфолио намалява риска от инвестирането, тъй като не залагате повечето или всичките си пари на една компания или бранш. Благодарение на частичните акции диверсификацията може да бъде по-евтина, тъй като не Ви трябват толкова пари, за да направите инвестиция.

Ако имате само $ 25 за инвестиране, можете да похарчите $ 5 за закупуване на частичен дял от компании в пет различни индустрии, вместо да бъдете принудени да похарчите всичките си $ 25 за закупуване на една акция от една компания.

Това обаче не означава, че търговията с частични акции е безрискова. Ниските разходи за влизане могат да доведат до това, че някои инвеститори правят по-малко изследвания, отколкото е необходимо за извършване на напълно информирани покупки (Разбира се, ако сте вече наш клиент, този риск за Вас не съществува).

И ако купувате частични дялове от акции в отделни компании, това по своята същност е по-рисковано от закупуването на взаимни фондове или индексни фондове – но също така Ви предоставя шанс да победите пазара. Всъщност, ако имате стабилна инвестиционна стратегия и сте готови да свършите работата си за изграждането на диверсифициран портфейл, възможността да купувате частични акции всъщност Ви дава по-голям шанс за избор на инвестиции, които превъзхождат пазара, отколкото ако сте били ограничени да купувате само пълни (цели) акции.

Това е така, защото частичните акции позволяват да се инвестира във всички компании, за които смятате, че ще се представят най-добре, без да се притеснявате за цената на акция. Всеки инвеститор трябва да прецени ползите и рисковете, преди да закупи каквито и да било активи, но мнозина ще открият, че частичните акции са добро допълнение към портфолиото им.

Тази година ние вече победихме пазара със 72% печалба към настоящия момент.

И ако искате и Вие да сте част от тази успешна общност, не се колебайте да се свържете с мен или направо да се регистрирате.

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да се присъедините към общността на успешните инвеститори, сега е момента да предприемете действия.
Забележка 3: С тази регистрация, Вие ще получите пълен достъп до нашия портфейл от АКЦИИ. Ще получавате всяка седмица бюлетин какви акции да купите, към кои компании да добавите. Ако някоя компания вече не отговаря на нашите критерии за качество, веднага ще получите бюлетин с препоръка за продажба.
Забележка 4: Ние следим за Вас цялостното развитие на портфейла. От Вас само се иска да ни следвате! Имайте предвид, че компаниите, включени в нашия портфейл са доказани компании, изградени на стабилна основа и те ще процъфтяват през следващите десетилетия. С отлични продукти и услуги. Адресирани към огромни пазари. Управлявани от талантливи, способни, внимателни, доказани лидери.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.