2020 досега не спира да ни изненадва и защо ноември да е по-различен?

Ноември беше сензационен месец за рисковите активи след изборите в САЩ и положителните данни за ваксините. Фондовите пазари завършиха месеца с едни от най-добрите си месечни печалби някога, а щатският долар се срина до 2,5-годишно дъно.

Това беше явно месецът, в който пазарът започна да гледа отвъд пандемията и инерцията към риск продължи в края му, докато търсенето на златото като безопасно убежище определено се изпари. Жълтият метал се срина в края на миналата седмица и това продължи със спад до $ 1764 вчера. Тревожното за златните бикове е, че всички спадове идват, когато щатският долар се срива – нещо, което е механично възходящо за всички суровини.

Но ето че декември вече е тук и сега всичко поражда въпроса:

Може ли тези пазарни движения да продължат?

Накратко, нямам фундаментален отговор. Пандемията явно продължава да бушува, но пазарът спря да се интересува изобщо от заглавията през ноември. Новите ограничения в Европа и другаде до момента, обаче, не показват засилване на глобалното икономическо възстановяване. За мен се намираме в пост-пандемичен пазар, но докъде ще се стигне, е по-скоро функция на инвеститорските настроения, отколкото на икономическия статус.

И все пак няма признаци, че лесните пари от централните банки и правителствата ще пресъхнат скоро. А ниските лихвени проценти в съчетание с големи бюджетни дефицити и дефицити по текущата сметка правят долара все по-непривлекателна инвестиция.

Краят на годината също наближава и инвеститорите ще бъдат по-изкушени да приберат печалбите след рекордните движения през 2020 г., особено предвид текущата несигурност. Бъдете внимателни за предстоящата волатилност през декември. Като се има предвид големината на движенията в акциите, потоците може да бъдат поразителни в доста активи.

Разпродажбата на злато се възобновява

Разпродажбата на златото бе възобновена вчера, като мечките пробиха нивото $ 1800 и достигнаха до 1764.25. Засега текущият спад от 2074.86 се възприема като коригиращ цялостния тренд от 1160.11. По-дълбоко падане би трябвало да се наблюдава към 55-седмичната EMA (сега на 1750.43) и вероятно малко под нея. Но аз очаквам и силна подкрепа при 38.2% Фибо корекция на ръста 1160.11 до 2074.86 при $ 1725, за да ограничим спада и цената да отскочи. Ясен пробив под $ 1750.43 обаче може да доведе до още по-дълбока корекция към 61.8% корекция при 1510.20.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

На дневната графика индексът на относителната сила (RSI) е на най-ниското си ниво от март близо до 30. Последният път, когато RSI падна до това ниво, златото направи решаващ отскок. Въпреки че е вероятна техническа корекция в краткосрочен план, купувачите на златото ще се затруднят да поемат контрола върху цената докато не видим връщане над $ 1800 (200-дневната ЕMA). Над това ниво, зоната около $ 1820 (върховете от 25/26 ноември) е следващата съпротива преди $ 1872.50 (50% Фибоначи корекция на възходящия тренд от юни до август). Дотогава, обаче, това е пазар, на който все още чакам да видя признаци за подкрепа и потвърждение на бичата инерция.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.