Днес доларът и йената отново са под натиск за продажби, тъй като пазарите изглежда се връщат в режим на риск. NASDAQ достигна нов рекорд снощи, а азиатските пазари основно се търгуват в черно. Австралийският и новозеландският долар са относително по-силните валути днес. Канадският долар се търгува смесено, очаквайки решението на BoC по-късно. Стерлингът също е смесен в очакване на някакво развитие по търговските преговори за Brexit.

BoC поставя лунито на фокус

Считам, че канадските политици ще предупреждават днес за нарастващия брой случаи на коронавирус и икономическите последици от по-строгите ограничителни мерки, като същевременно отбелязват положителни новини за ваксината. Централната банка ще повтори, че приспособителните парични политики трябва да останат в сила, тъй като отпуснатият капацитет ще бъде напълно усвоен едва до 2023 г.

По отношение на политиката, BoC обяви през октомври, че постепенно ще намали покупките на активи до най-малко CAD 4 млрд./седмица от CAD 5 млрд./седмица преди това. Програмата ще продължи „докато възстановяването не започне добре“. Ето защо вярвам, че това ще остане непокътнато на срещата тази седмица.

BoC също се очаква да остави лихвения процент непроменен при ефективната долна граница от 0.25% на последното си годишно заседание. Поради нежеланието на BoC да приеме отрицателни лихви, настоящото ниво вероятно ще остане непроменено в продължение на няколко години. В действителност, BoC посочи на предишното заседание, че повишение на лихвата вероятно няма да се случи до „до 2023 г.“. Очаквам също така BoC да запази предните насоки. Според тях процентът ще остане непроменен на ефективната долна граница, „докато икономическата слабост не бъде усвоена, така че целта за инфлацията от 2% да бъде постигната устойчиво“.

BoC, обаче, може да посочи и няколко обнадеждаващи фактора: спадащата безработица, растящите цени на петрола, че Covid е под контрол и, разбира се, оптимизма за ваксините. В допълнение фискалната политика остава експанзивна: правителството на премиера Джъстин Трюдо продължава да стимулира икономиката, без да обръща внимание на дефицитите. А министърът на финансите на Канада заяви, че плановете за стимулиране на икономиката ще включват цели за заетост.

Ще падне ли USD/CAD до нови 2-годишни минимуми след BoC?

Ако Маклем наистина предпочете чашата да е наполовина пълна, канадският долар може да скочи и USD/CAD да удължи спада си от върховете.

И обратно, по-предпазливият подход и изявление на BoC може да предизвикат прибиране на печалбите от късите позиции по USD/CAD. Това ще позволяви корекция нагоре, преди да видим друго възможно движение надолу.

USD/CAD прави пауза на спада, но запазва низходящите настроения

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

По време на писането USD/CAD вече отскочи след бърз спад, но RSI на дневната графика все още е при нивото 30. Това е границата, разделяща нормалните пазарни условия от тези на свръх продажби. Временно дъно се формира при 1.2772, тъй като USD/CAD позагуби низходящата инерция.

Интрадей сигналите ми първо се обръщат в неутрални. Възстановяването нагоре би трябвало да бъде ограничено от бившата подкрепа, вече съпротива – 1.2928 и да доведе до нов спад. В посока надолу ясен пробив под 1.2772 ще насочи мечките към 100% проекция на спада от 1.3389 до 1.2928, приложена от 1.3172 при 1.2711. Убедително движение там ще посочи следващата цел към 161.8% проекция при 1.2426.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.