Паундът отново отстъпи, след като срещата в Брюксел приключи с нищо повече от коментари, че Обединеното кралство и ЕС все още са далеч един от друг и бе поставен нов краен срок до неделя. Йената и доларът също „вдигнаха раменете“ при дълбокото изтегляне на американските акции снощи. Някои нови продажби се виждат и в азиатската сесия днес. Междувременно, еврото е смесено, тъй като днес очакваме повторно калибриране на политиката на ЕЦБ.

Фокусът се измества върху ЕЦБ, която е настроена да добавя стимули

Обявяването решението по паричната политика на ЕЦБ е най-важното рисково събитие тази седмица. Широко се очаква ЕЦБ да облекчи паричната политика, превръщайки я в една от малкото централни банки, които активно се борят с икономическото въздействие на COVID-19 чрез нови стимули. Обикновено перспективата за ново облекчаване би трябвало да бъде негативна за дадена валута, но инвеститорите вдигнаха значително EUR/USD през миналия месец и съществува сериозен риск ралито на еврото да продължи след ЕЦБ.

От различните инструменти ключови са Програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP) и Целевите операции за дългосрочно рефинансиране (TLTRO). За PEPP очакваме да видим увеличение от 500 млрд. евро по текущия пакет, което прави общ размер от 1850 млрд. евро. Програмата би следвало да бъде продължена поне до края на 2021 г. Междувременно, прозорецът за отстъпки на TLTRO-III може да бъде удължен за цялата 3-годишна продължителност. По-нататъшно облекчаване в изискването за обезпечение също е вероятно.

Проблемът е, че всичко това вече е оценено в еврото и въпреки това валутата продължава да скача. То вече е близо до върховете си от 2009 г., а по-силната валута може да задържи икономическия ръст и инфлацията. Като се има предвид, че еврозоната вече е в дефлация, още по-силно евро може да бъде истинско главоболие за ЕЦБ.

Както казах, този ход вече бе отчетен в цената, така че ако политиците искат да потопят напомпаното евро, ще трябва да доставят нещо по-голямо. А това може да се окаже трудно…

Ще успее ли Лагард да понижи еврото, ако поиска?

Ако пазарите наистина са разочаровани от размера на този пакет, еврото може да се придвижи нагоре. Ако разгледаме по-отблизо EUR/USD, потенциалният скок може да спре първоначално около 1.2177. Ясен пробив над това ниво ще насочи биковете към 61.8% проекция на ръста от 1.0635 до 1.2011, приложена от 1.1602, при 1.2452.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

В противен случай, ако ЕЦБ успее да ни изненада с по-голям пакет стимули, непосредствена подкрепа може да бъде намерена близо до 1.2076. Убедително движение под нея ще отвори вратата за тестване на 1.2000.

Другият низходящ риск може да е по-силен долар. Сделките по продажби на долара и покупки на еврото вече са доста пренаселени, което предполага, че всяка добра новина за долара може да доведе до мощен рикошет, тъй като късите позиции са „изцедени“. Катализаторът за това може да бъде пакет за облекчение, по-малък от очакваното от Конгреса. Възможен е и нов епизод за отбягване на риска, който подхранва търсенето на долара като валута-убежище.

Еврото изчаква и решението за Brexit

В по-общата картина съдбата на еврото зависи най-вече от външни фактори, а именно от това как ще завърши сагата за Brexit и, както споменах, колко голям пакет стимули ще предостави Конгресът на САЩ.

Сделка за Brexit, която бъде постигната скоро, може да катапултира както паунда, така и еврото по-високо. От друга страна, обаче, низходящият риск и за двете валути в случай на липса на сделка може да е дори по-голям, тъй като пазарите вече оцениха много оптимизъм.

Дневна графика ва EUR/GBP
Дневна графика ва EUR/GBP

 

Интрадей сигналите по EUR/GBP се обръщат в неутрални с текущото отстъпление. Но се очаква по-нататъшно покачване, докато подкрепата 0.8982 остава непокътната. Отскокът от 0.8860 се разглежда като част от нестабилното покачване от 0.8670.

Убедително движение над 0.9141 ще отведе биковете първо за тест на съпротивата 0.9291. В посока надолу, обаче, ясен пробив под 0.8982 ще паузира бичите изглед и ще обърне сигналите обратно в низходящи към подкрепата 0.8860.

А за всички абонати, ето и днешните Форекс сделки на Николай Тосков.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.