Предпоследната седмица на декември започна със загуби във валутите и акциите. В края на сесията в Ню Йорк обаче голяма част от слабостта се изпари, което накара много инвеститори да се замислят дали нещо въобще може да спре ралито на акциите. Dow Jones падна с повече от 400 пункта малко след отварянето, но приключи деня без промяна. Доларът започна деня силно, но впоследствие се отказа от част от печалбите си (особено срещу GBP). Това е съкратена търговска седмица, но различни фактори могат да повлияят на начина, по който щатският долар се търгува.

Конгресът прие пакета за облекчаване на коронавируса от 900 млрд. долара вчера късно вечерта. Освен това бяха приети мерки от 1.4 млн. щатски долара за финансиране на правителството до 30 септември. Пакетът стимули ще попречи на милиони американци да загубят своите обезщетения за безработни. Това не е панацея за икономиката, но е глътка свеж въздух след месеци на пазарлъци. За съжаление тази сделка не успя да вдигне акциите много поради повсеместните, по-притеснителни фактори.

Новият щам на COVID-19 оказва натиск върху пазарите

Доста от тези фактори всъщност идват от Обединеното кралство. Най-важното от тези притеснения е мутиралият коронавирусен щам. През уикенда британският премиер Борис Джонсън заяви, че този нов щам е 70% по-заразен. Това накара правителството на Великобритания да наложи интензивни ограничения в цялата страна, включително в Лондон. Тези ограничения от ниво 4 забраняват на жителите да напускат домовете си, освен за основни дейности, и да не се събират на закрито с никого извън домакинството им. Доста от бизнеса също бе принуден да затвори. А опасявайки се от разпространението на този нов щам, 30 страни по света забраниха полетите от и до Великобритания. Затова не бе изненадващо да видим резкия спад на паунда спрямо щатския долар и еврото.

От друга страна, бе пропуснат още един краен срок за Brexit. А несигурността покрай Brexit и коронавируса би трябвало да е от полза за щатския долар, тъй като инвеститорите търсят безопасни активи.

Ще имаме ли Brexit сделка за Коледа?

GBP/USD в последно време е изключително нестабилна. Това ценово действие вероятно ще продължи до края на годината, ако коронавирусът продължи да се разпространява и защото се договарят окончателните сделки за Brexit. Тази сутрин, обаче, GBP/USD се възстановява сред положителните заглавия. Бе съобщено, че Обединеното кралство е внесло ново предложение относно правата за риболов, което най-накрая би могло да постигне компромис с ЕС.

Обединеното кралство поиска 60% намаление на улова по стойност във водите си от ЕС. Този процент на намаление беше редуциран до 35% в новото предложение. Това е много по-близо до исканата от ЕС цифра от 25%.

Освен това Великобритания би приела петгодишен период на въвеждане за новите договорености, а не седем. Първоначално ЕС призова за 10 години да се приспособи, а Великобритания предложи три.

Технически анализ на GBP/USD

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

Рейнджовата търговия продължава по GBP/USD и интрадей сигналите остават първо неутрални. В посока нагоре пробивът над 1.3624 ще насочи биковете към 61.8% проекция от 1.1409 на 1.3482, приложена от 1.2675, при 1.3956.

Убедително движение под 1.3134, обаче, ще потвърди краткосрочния връх и ще обърне изгледите надолу за по-дълбок спад към подкрепата 1.2675.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.