Акциите отпразнуваха заклеването на Байдън, FX трейдърите следят ЕЦБ

Днес еврото се възстановява леко, но остава една от най-слабите валути, заедно с долара, йената и франка. Силните рискови настроения тласнаха основните американски индекси към нови рекорди снощи. Стоковите валути са като цяло силни на фона на риск апетита. Канадският долар беше вдигнат допълнително от не толкова миролюбивото изявление на BoC, но очаква пробив в цената на петрола, за да му даде нова инерция. Засега паундът е смесен, колебайки се да продължи напред, дори срещу еврото преди ЕЦБ днес.

Преглед на ЕЦБ: Очакват се още коментари за силното евро

Срещата на ЕЦБ е на фокус днес, но вероятно тя няма да бъде събитие-двигател на пазара. Очаква се банката да остави лихвените проценти и програмата за закупуване на активи непроменени. След повторното калибриране през декември ЕЦБ ще остави размера на програмата за спешни покупки при пандемията (PEPP) на 1850 млрд. евро. А този на програмата за закупуване на активи (APP), традиционната й QE програма, на 20 млрд. евро на месец. Лихвеният процент по депозитите също ще остане непроменен при -0.5%. Възможно е да чуем разговори за силно възстановяване след COVID-19, като същевременно политиците изразяват загриженост относно въздействието на ограниченията върху краткосрочния икономически растеж.

Големият въпрос, обаче, е дали президентът на ЕЦБ Кристин Лагард ще понижи еврото с приказки? Последните данни за инфлацията се движат около 0%, далеч от целта на ЕЦБ от 2% – и относително високият обменен курс на еврото е един от виновниците. Ето защо Лагард може да отдели повече време и да използва по-ясен език, за да предупреди за вредата от високия валутен курс върху икономиката и инфлацията.

Ще успее ли? Инвеститорите могат да бъдат изненадани и алгоритмите да започнат да изпълняват поръчки за продажба, като тласнат EUR/USD надолу в отговор на новия език. Независимо от това, без да бъдат намалени разходите по заеми, пазарите могат да осъзнаят, че заплахите на Лагард не са достоверни и да се върнат отново към покупки на валутната двойка.

EUR/USD: Денят на ЕЦБ

Както казах, еврото е под натиск тази седмица заедно с долара, йената и швейцарски франк. Явно е смазано от силата на стоковите валути, въз основа на широко базираните настроения за риск. EUR/CAD вчера проби подкрепата 1.5312, за да възобнови спада от 1.5985.

EUR/AUD също привлече вниманието ми, що се касае до това кога (а не толкова дали) ще пробие подкрепата 1.5592, за да възобнови мечия тренд от 1.9798. Следващата краткосрочна цел е 161.8% проекция на спада от 1.6827 до 1.6144, приложена от 1.6418 при 1.5315.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Интрадей сигналите по EUR/USD са неутрални, след като двойката се оттегли рязко като не успя да премине 200-дневната EMA на 4-часовата графика. Друго покачване все още остава в полза. Като цяло, надеждите за стимули в САЩ и неуспешен опит на ЕЦБ да понижи еврото може да тласнат EUR/USD нагоре. Убедително движение над 1.2158 ще обърне сигналите във възходящи за повторно тестване на върха 1.2349.

Ясен пробив под 1.2053, обаче, ще възобнови корекцията от 1.2349. Изгледите ще се обърнат в низходящи за тестване на 61.8% Фибо корекция от 1.1602 до 1.2349, при 1.1888.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.