Злато е надолу, но е подсилено от по-слабия долар

Днес FX пазарът обръща част от ходовете от тази седмица, тъй като инвеститорите на акции също прибират някои печалби преди уикенда. Еврото е най-добре представящата се валута досега, последвано от франка, долара и йената. Междувременно, паундът и стоковите валути са по-слабите. Златото спадна тази сутрин на фона на нарастването доходността на облигациите на САЩ. В същота време, обаче, е подпомогнато от по-слабия долар и допълнителните залози за американски стимули.

Що се отнася до седмицата, доларът е най-слабият заедно с йената, докато стерлингът е най-силната валута заедно с кивито. Въпреки това, всички основни двойки вече се търгуват в рейнджовете от миналата седмица, с изключение на паунда срещу озито. Явно форекс търговците все още не са решили в коя посока за поемат. Ето и FX позициите на Николай Тосков в последния ден от седмицата.

Какво означава президентстването на Байдън за пазара на златото?

От фундаментална гледна точка мандатът на Байдън изглежда обещаващ за цената на златото. Въпреки че по-големите държавни разходи могат да увеличат БВП в краткосрочен план (дългосрочното икономическо въздействие всъщност може да бъде отрицателно), те също ще повишат фискалния дефицит и федералния дълг.

По-високите дългове не само правят икономиката по-крехка и склонна към дългови кризи, но и затрудняват нормализирането на паричната политика. Истината е, че САЩ просто не могат да си позволят по-високи лихвени проценти. Виждате ли, колкото по-високи са дълговете, толкова по-ниски трябва да са лихвените проценти за обслужване на разходите по обслужването на дълга. Добре дошли в капана на дълга. Така че Фед ще трябва да поддържа лихвения процент по федералните фондове на практически нулево ниво за дълго време. Колкото по-ниски са реалните лихвени проценти, толкова по-добре е това за златото.

О, а споменах ли вече за инфлацията? С огромното количество стимули, инжектирани в американската икономика, има основен риск от прегряване и увеличаване на инфлацията, което също би било положително за златото.

Така че, докато има силен апетит за риск, надежда за по-добра политика и по-бърз икономически ръст, златото може да се бори. Когато обаче меденият месец приключи и инвеститорите признаят рисковете, свързани с по-високия фискални стимули, или когато настъпи някаква икономическа криза и апетитът за риск изчезне, златото ще заблести. Всъщност инвеститорите в злато изглежда не се страхуват от президента Байдън, тъй като цената на метала се увеличи в деня на встъпването му в длъжност.

Като цяло доходността на съкровищните бонове би трябвало да диктува посоката на кюлчета и бързо може да настъпи рали, ако се задействат допълнителни очаквания за инфлацията.

Биковете могат да се фокусират върху $ 1900 след 50-дневната ЕMA, а мечките може да се стремят към месечното дъно

Златото имаше неопределена сесия вчера, затваряйки почти бе промяна при $ 1870 за унция. В резултат се формира свещ дожи на дневната графика. Тя от своя страна получи подкрепа от мечите сигнали в MACD, за да стартира днешния спад.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

Независимо от това, отскокът на златото от 1803.39 беше по-силен от очакваното и проби съпротивата 1863.72. Развитието предполага, че първият етап на спада от 1959.34 е завършил и може да се види по-силно възстановяване към 61.8% Фибо корекция от 1959.34 до 1803.39 при $ 1900. Но възходящата инерция би трябвало да се ограничи там, за да доведе до ново понижение.

Все още се придържам към мнението, че коригиращият модел от 2074.86 все още не е завършен. Ясен пробив под незначителната подкрепа 1832.40 ще обърне изгледите в мечи за тестване на 1803.39, а след това и на 1764.25.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.