Лошото представяне на европейските индекси, които затвориха смесено и почти достигнаха нивата си на отваряне, отрази мрачното настроение на пазара вчера. Днес, обаче, азиатските пазари се търгуват в режим на силен риск, особено в Хонконг. Фючърсите на DOW също в момента нарастват със 150 пункта, тъй като пазарите очакват изслушването за потвърждение на номинираната от Министерството на финансите на САЩ Джанет Йелън. Йената отново е под силен натиск за продажби, следвана от долара и швейцарския франк. Австралийският долар води нагоре стоковите валути. Въпреки това златото, петролът и Bitcoin са обхванати в рейнджове.

Йелън отново е тук и пазарите се вълнуват…

Джанет Йелън ще се яви днес пред финансовия комитет на Сената за изслушването си за потвърждение. Според изготвените бележки, получени от Financial Times, Йелън ще каже, че „нито избраният президент, нито аз предлагаме този пакет за облекчение, без да оценяваме дълговото бреме на страната“. „Но точно сега, с лихвените проценти на исторически ниски нива, най-умното нещо, което можем да направим, е да действаме мащабно. В дългосрочен план вярвам, че ползите ще надхвърлят разходите, особено ако се грижим да помагаме на хора, които се борят от много дълго време “, би трябвало да добави тя.

Положителната промяна в настроенията на инвеститорите преди деня на встъпването в длъжност на Байдън е ясен сигнал, че пазарът клони към ранен печат за одобрение на дневния ред на политиката на администрацията му. Най-малкото, защото глобалните инвеститори продължават да „гласуват“ с бутона си за покупка.

Рискът се завръща и йената отново е под натиск за продажби

След силния риск апетит на пазарите в Азия, еврото се търгува като цяло по-високо спрямо долара, йената и франка. Като се има предвид, че съответно двойките току-що се вдигнаха от краткосрочни нива на подкрепа, днес има перспектива за по-силен отскок на единната валута.

Технически, обаче, фокусът днес ще бъде върху това дали йената ще пробие последните нива на подкрепа с днешната разпродажба.

Интрадей сигналите в USD/JPY остават неутрална и перспективите ме са непроменени. В посока нагоре пробив над 104.39 и продължителната търговия над съпротивата на канала ще аргументират, че мечия тренд от 111.71 най-накрая е завършил. По-силен ръст следва да се наблюдава към съпротивата 105.67 за потвърждение.

Дневна графика на долар/йена
Дневна графика на долар/йена

В посока надолу, убедително движение под 103.51 ще обърне изгледите за надолу за повторно тестване на дъното 102.58.

Технически анализ на EUR/JPY и GBP/JPY

Дневна графика на евро/йена
Дневна графика на евро/йена

 

EUR/JPY се възстанови след пробив на 38.2% корекция на ръста от 121.61 до 127.48 при 125.24. Фокусът е отново върху незначителната съпротива 125.91. Ясен пробив там ще потвърди, че отдръпването от 127.48 е приключило по-рано от очакваното. Това би довело до по-силно рали за повторен тест на върха 127.48.

Дневна графика на паунд/йена
Дневна графика на паунд/йена

 

GBP/JPY също отскочи силно след изтеглянето до подкрепата 140.35. Но възходящата инерция засега остава ограничена под съпротивата 142.25. Сигналите в рамките на деня са първо неутрални. Но докато 140.35 е непокътната, сценарият на по-нататъшното покачване е в сила. Ясен пробив над зоната на съпротива 142.23/71 ще възобнови цялостното покачване от 124.05 към важното ниво 147.94 като следваща цел.

В посока надолу, като се има предвид условието на меча дивергенция в 4-часовия MACD, пробив под 140.35 ще потвърди краткосрочен връх на 142.25 и отхвърлянето от 142.71. Интрадей изгледите ще бъде обърнати отново надолу за тестване на 139.96.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.