Печалбата на демократите в Сената вдигна акциите нагоре, а облигациите надолу

Акциите и валутите се търгуваха рязко по-високо в сряда, привидно обезсърчени от хаоса на Капитолийския хълм и по някакъв начин насърчени от Синята вълна. С демократичните кандидати Рафаел Уорнок и Джон Ософ, които печелят изборите, сега Сенатът е разделен на 50/50, което означава, че всички гласове в Сената, които са обвързани, ще бъдат решени от новоизбрания вицепрезидент Камила Харис. Това ще даде на демократите контрол над Камарата на представителите, Сената и Белия дом.

Това значи, че в краткосрочен план щатският долар би трябвало да продължи да пада. Избраният президент Джо Байдън се стреми да увеличи стимулите срещу коронавирус, като работи заедно с Конгреса, за да предостави на американските граждани $ 2000 директна помощ спрямо сегашните $ 600.

Възможно ли е обаче тази новина вече да е отчетена в цената и как ще се отрази на пазарите?

Снощното ранно действие на цената би Ви накарало да мислите така. В дългосрочен план предложенията на Байдън за увеличаване на данъците би следвало да доведат до повишаване на доларовия индекс (DXY). Доларът все още ще бъде структурно по-слаб, но прекомерното мечо позициониране предполага, че търговците може да се наложи да покриват позиции.

Увеличението на отрицателните реални доходности в САЩ ще задълбочи неволите на зелените пари и можем да очакваме да продължи ротацията в проциклични валути като новозеландския долар, който удари 33-месечен връх. NZD/USD спечели 1.4% тази седмица и достигна най-високото си ниво от април 2018 г. при 0.7315 вчера.

Горещият въпрос, който всеки иска да зададе, е дали нарастването на риска във валутите и акциите може да продължи. В зависимост от това колко дълго ще се проточи политическия театър, бихме могли да видим някакво прибиране на печалби. В исторически план обаче акциите нарастват независимо от обединеното или разделено правителство, въпреки че то има най-добри резултати, когато има демократичен президент и разделен Конгрес.

2021 се очертава като съвсем различна година. Прекъсване на мирния трансфер на власт никога не се е случвало. Правителствата по света, включително САЩ, вкарват значителни парични и фискални стимули в своите икономики. Поради пандемията, страните по света попаднаха в рецесия (макар и за кратко) през 2020 г. А 2021 г. с пускането на ваксината ще бъде година на възстановяване. Задържаното търсене може да доведе до много силен растеж и оттам идва целия оптимизъм. Считам, че това няма да се промени с комбинацията в Конгреса.

Сега, когато демократите получиха своята „Синя вълна“, Фед няма да бъде притиснат веднага да направи повече, за да запълни някакви пропуски от Конгреса. Байдън ще предостави бърза фискална подкрепа и това означава, че контролът на кривата на доходност е на заден план, докато доходността скочи до небето. Фед може да си почине и само да наблюдава, докато доходността на 10-годишните съкровищни бонове не тества 1.25%.

Снощи DOW се повиши с 1.44% до 30 829,40, отбелязвайки нов рекорд. S&P 500 поскъпна с 0.57%, но NASDAQ спадна с 0.61%. 10-годишната доходност на облигациите се повиши с 0.087 до 1.042.

Йената изглежда малко по-слаба с рязкото нарастване на доходността на хазната обратно над 1% за първи път от средата на март 2020 г.

Ралито в доходността в САЩ осигури известно облекчение за USD/JPY, която прекара последните 9 месеца търговия в низходящ тренд от върха 111.71 от март 2020 г. Въпреки доминиращия тренд в USD/JPY, мечките сега са изправени преди много силна седмична зона на подкрепа около 102.00/101.00 и късата търговия изглежда ограничена. По-скоро след формирането на потенциално двойно дъно тази седмица при 102.59 и подкрепена от ралито в доходността, изглежда има възможност USD/JPY да се вдигне към скорошните максимуми 103.70/90.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

Ако 10-годишната доходност в САЩ отново продължи да се повишава към 1.10/1.15%, това ще отвори пътя за USD/JPY да се придвижи към горната граница на низходящия канал при 104.20 и 100-дневната ЕМА (104.68).

Технически, интрадей сигналите по USD/JPY се обърнаха в неутрални с днешното възстановяване. Перспективите ми все пак ще останат мечи, докато съпротивата 103.89 издържа. Пробив под 102.58 ще удължи мечия тренд към дъното 101.18. Ясен пробив над 103.89, обаче, ще сигнализира краткосрочно дъно и ще обърне изгледите във възходящи за по-силен отскок.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.