Доларът се повишава допълнително, златото се възстановява, акциите намаляват скорошните печалби

Със стартиране втората седмица на януари, зелените пари увеличиха печалбите си спрямо всички основни валути. Въпреки първия месец на загуба на работни места от април насам, нарастването на дейността в производствения сектор и сектора на услугите, съчетано със скока на заплатите през декември, поднови търсенето на долари. Доходността на облигациите се движи нагоре, с 10-годишните лихви вдигайки се до най-високото си ниво от март.

Засега златото се търгува в диапазона, което отразява известно колебание да изтласка зелената валута още по-нагоре. Йената и стоковите валути се търгуват смесено заедно с фондовите пазари. Докато американските акции затваряха по-ниско снощи, те са в нормална консолидация след силното рали от миналата седмица. Новозеландският и австралийският долари се представиха най-зле, тъй като валутите с най-силни печалби претърпяха най-дълбоките отстъпления. Търговците на AUD/USD пренебрегнаха данните за по-силните продажби на дребно и по-високата инфлация в полза на избягването на риска. Данните за инфлацията в Китай също бяха „по-горещи“ от очакваното. Междувременно спада в лунито бе подкрепен от по-ниските цени на петрола и по-слабите отчети за IVEY PMI и заетостта миналата седмица.

Тъй като тази седмица не са предвидени важни икономически доклади за страните-производителки на суровини, апетитът за риск ще стимулира търсенето на тези валути.

Неудържимото рали по AUD следва да продължи след лека корекция

Двойката AUD/USD се повиши за осма поредна седмица, достигайки нивото 0.7820, което бе видяно за последно през април 2018 г. Но с това RSI на дневна графика сигнализира свръхкупни условия, навлизайки в зоната над 70. От геополитическа перспектива, пазарът продължава да игнорира напрежението между Канбера и Пекин. То временно беше оставено настрана през последните съкратени седмици. Въпреки това, проблемът е надвиснал над Австралия като Дамоклев меч и може да удари силно озито в даден момент в близко бъдеще.

AUD бе вдигнат от свързаните с риска потоци напоследък, но това не е единствената причина да го купувате. Австралия може да е континент, но това че е и изолирана островна държава бе една от причините успешно да се справи с коронавируса. В началото страната премина в ограничено пътуване и принуди пътуващите да са в строги карантини. Така, обаче, успешно спря първата вълна на вируса, докато температурите спадаха. Ваксинацията там предстои да започне през февруари, а през декември Австралия отчиташе едва по 20-тина случая дневно.

САЩ, от друга страна, са ваксинирали над 6 млн. граждани, но им бе трудно да се придържат към строги ограничителни мерки и отчитаха около 250 000 нови случая на ден миналата седмица.

Излизането от най-лошата криза е специалността на австралийците, но поддържането на бичия тренд е съвсем различно. Годината след COVID може и да започна със скок, но да завърши с низходящ тренд за AUD/USD. Зъщато светът наваксва, геополитическата динамика се променя и действията на централната банка не успяват да осигурят същия отзвук като преди. Дотогава, обаче, си мисля, че AUD/USD може да коригира поради екстремните условия на свръх покупка, но биковете все пак продължават да водят. Поне докато съпротивата, обърната в подкрепа 0.7413 издръжи.

AUD/USD има подкрепа близо до 0.7650

Интрадей сигналите в AUD/USD се обърнаха в неутрални за момента. В посока надолу ясен пробив под 0.7642 ще покаже краткосрочен връх, при условие на меча дивергенция в 4-часовия MACD. Изгледите ще станат низходящи за по-дълбока корекция към подкрепата 0.7461 и 50-дневната ЕМА.

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

 

В посока нагоре, убедително движение над 0.7819 ще възобнови по-големия възходящ тренд от 0.5508 към 61.8% проекция на ръста до 0.7413, приложена от 0.6990, при 0.8170.

Когато погледнете индекса на долара, цената отскача от основно ниво на подкрепа, така че ще бъде интересно да видим дали можем да получим някакъв вид възстановяване или не. Това разбира се има своите ефекти и при AUD/USD, така че в крайна сметка мисля, че пазарът ще види отстъпление, от което търговците, които са достатъчно търпеливи, могат да се възползват. Все пак австралийският долар е във възходящ тренд, основан на идеята за рефлация* по целия свят, така че мисля, че това ще е по-дългосрочният ход.

 

*Рефлация – това е въздействието на инструментите на паричната, фискалната и бюджетната политика на държавните органи, насочени към борба с прояви на дефлация и по-висока инфлация.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.