Основните американски борсови индекси завършиха смесено в сряда, тъй като инвеститорите изглеждаха разсеяни от изслушванията за импийчмънт в Конгреса преди речта на президента на Фед Пауъл в четвъртък и началото на сезона на печалбите в петък. Инвеститорите очакват и изявление от новоизбрания президент Джо Байдън в четвъртък вечерта, когато се очаква той да обяви своя план за икономическо облекчение на COVID-19. S&P 500 се установи на 3809.84 снощи, нараствайки с 0.26%, синият чип Dow Jones Industrial Average завърши на 31 060.47, с ръст от 0.03%. А технологичният NASDAQ Composite затвори на 13 128.95, нагоре с 0.51%.

На FX пазара, разпродажбата на еврото спрямо стоковите валути изглежда е основна тема днес на иначе смесените пазари. Изглежда, че доларът не се притеснява от отдръпването на доходността на облигациите снощи и остава като цяло в рамките на рейнджовете от миналата седмица. Паундът се бори да разшири печалбите си, незамисимо че остава най-силната валута за седмицата. Йената и швейцарския франк се търгуват смесено.

Пазарите се подготвят за речите на Пауъл и Байдън

Избраният президент Джо Байдън се очаква да сподели дългоочаквания си план за стимулиране днес и той може да бъде за трилиони долари. Няма съмнение, че ще включва средства за ускоряване разпространението на ваксини, ще се увеличи финансирането за осигуряване за безработица, по-големи директни плащания, удължаване на мораториума за изселване и повече държавни помощи.

Колкото по-голям е пакетът от стимули, толкова по-силно ще бъде форекс ралито в рискови валути. Друг значителен чек за домакинствата, обаче, може да не е лесно да премине, така че първоначалното рали също може да избледнее бързо. Ако Байдън предпочете по-малък пакет, който е по-лесен за преминаване, акциите могат да се разпродадат от разочарованието. Валутите вземат улики от акциите, така че разпродажбата им би следвало да понижи кросовете на йената и франка.

Технически анализ на S&P 500

S&P 500 направи много малко по време на търговската сесия в сряда, като цената се мотае около нивото 3800. То, разбира се, е зона, която се е доказала неведнъж като важна. Затова ми харесва идеята да изчакам някакъв вид пробив нагоре тук, за да вляза отново дълга. Ако успеем да преодолеем нивото 3830, тово ще отвори вратите на биковете към $ 3900.

Дневна графика на S&P 500
Дневна графика на S&P 500

 

От друга страна, ако все пак видим отстъпление, мисля, че има много подкрепа отдолу, за да поддържа този пазар. 50-дневната EMA (в синьо) е близо до възходящата тренд линия, така че би трябвало да предложи масивна подкрепа от дългосрочна гледна точка. Докато индексът продължава да се търгува над 50-, 100- и 200-дневната EMAs на дневната графика, биковете нямат почти никаква причина да губят надеждата си. А равнището $ 3600 точно под тренд линията също предлага подкрепа, така че мисля, че в този момент много ловци на стойност биха се върнали на този пазар.

Честно казано, ще е доста трудно да се скъси S&P 500 в скоро време, ако не за друго, то поне заради причината, че има толкова много стимули като цяло. Вярвам, че общата цел в дългосрочен план все още е $ 4000, въпреки факта, че забавихме инерцията през последните няколко дни. Съществува старата поговорка „Никога не скъсявайте тих пазар“. Мисля, че тук ще е така.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.