Доларът се търгува смесено в очакване на FOMC

Засега пазарите остават в консолидационен режим, с изключение на това, че паундът изглежда е по-силен. Няма проследяване на продажбите в долари, тъй като търговците очакват някои насоки от изявлението и пресконференцията на Фед днес. Австралийският долар реагира слабо на по-силните от очакваното данни за инфлацията и бизнес условията. Цените на суровия петрол и златото остават в познатите рейнджове. Акциите в Азия също глътнаха вода.

Преглед на FOMC – Внимателен относно икономическата слабост, но фискалните стимули трябва да окажат подкрепа

Не се очакват промени в настройките на паричната политика на Фед, нито в обширния му набор от спешни програми. Мащабното разклащане в Белия дом и наскоро приетият от Конгреса пакет стимули за облекчаване на вируса вероятно осигуриха на Фед още няколко месеца преди да започнат да мислят за следващия курс на действие.

Председателят Пауъл не се поколеба да увери инвеститорите, че свръхниските лихвени проценти са тук и не се планира скоро да се намали планът за закупуване на облигации от 120 млрд. долара на месец. Пауъл вероятно ще потвърди тези обещания, когато говори пред репортерите довечера. Но докато пресконференцията обикновено е най-важният момент в срещите, които не са събития, изявлението от януари може да е също толкова показателно какво да очакваме от Фед през следващите месеци, ако има някакви промени в подбора на думи.

Ще се повиши ли или ще падне доларът след Фед?

Що се отнася до валутния пазар, FOMC винаги ще има най-голямо влияние върху щатския долар. Въпреки че не се очакват значими промени в паричната политика в продължение на месеци, икономическите перспективи на централната банка за годината, заедно с всякакви подробности за това как Пауъл и компанията възнамеряват в крайна сметка да премахнат настоящите безпрецедентни стимули, може да доведат до краткосрочна волатилност в долара.

Поглеждайки към EUR/USD, пробив под 50-дневната ЕМА ($ 1.2100) и подкрепата $ 1.2063 е възможен, ако Фед не е достатъчно миролюбив днес. Въпреки че за по-голяма разпродажба, която би застрашила нивото 1.20, търговците ще се нуждаят от по-конкретни улики за ранно изтъняване покупките на активи, което не е много вероятно. Ако Пауъл все пак признае, че изтъняването може да започне още в края на 2021 г., ако възстановяването е достатъчно силно, USD/JPY би трябвало да скочи над 104.00.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Ако Пауъл почувства, че пазарите стават прекалено самодоволни от рисковете за перспективите и е недоволен от нарастващата доходност, той може да се опита да засили миролюбивата позиция на Фед, като тласне доходността надолу. Тогава EUR/USD може да се изкачи над 23.6% Фибо съпротива, точно под нивото от $ 1.22, проправяйки път за нов опит за тестване на 32-месечния връх 1.2349.

Технически анализ на DXY

Дневна графика на DXY
Дневна графика на DXY

 

Доларовият индекс засега остава в рейндж, отразявайки консолидацията в повечето двойки с долара. DXY се задържа под падащата 55-дневна EMA, както и под краткосрочната съпротива 91.02, запазвайки изгледите мечи. Низходящият тренд от 103 по-вероятно да се разшири надолу, отколкото не. Въпреки това моментумът на мечките очевидно намалява, както се вижда в ежедневния MACD. Следователно, бихме могли да очакваме силна подкрепа от 61.8% проекция на спада от 103 до 91.73, приложена от 94.74, при 87.88, за да се ограничи спада и да видим устойчив отскок, дори в случай на нов ход надолу.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.