Австралийският долар леко омеква, след като RBA разшири тази сутрин покупките на активи с още 100 млрд. AUD. Също така, банката се ангажира да запази лихвения процент непроменен на сегашното ниво поне до 2024 г. От друга страна, новозеландският долар и канадският долар са относително по-силните валути. Но засега и двете са ограничени под вчерашните върхове. Еврото ще бъде фокус, тъй като продължава да се представя най-слабо заедно със швейцарския франк. Засега доларът и йената се търгуват смесено.

Нов месец, нова възможност

Инвеститорите започнаха месец февруари с нов оптимизъм, тъй като акциите и валутите се възстановиха след загубите от миналия месец. Новият месец носи нови възможности, но все пак основният въпрос, който остава според мен, е дали вирусът или ваксините ще надделеят.

Предстои ни натоварена седмица на валутните пазари с срещата по паричната политика на BoE, БВП на еврозоната за 4-тото тримесечие, PMIs от ISM, отчетите за заетостта в САЩ, Канада и Нова Зеландия.

Биковете по канадският долар остават обнадеждени въпреки текущото отдръпване

Американският долар се плъзна под CAD 1.2600 на 21 януари за първи път от април 2018 г. и след това обърна нагоре. USD/CAD завърши януари на най-добрите си нива за месеца и напредна три последователни седмици, най-дългият скок от септември миналата година. Но независимо загубата от 0.4% през миналия месец, канадският долар все пак се представи най-добре в рамките на доларовия блок.

Въпреки че губернаторът на Банката на Канада Маклем изложи възможността за минимално орязване на лихвения процент (вероятно 10-15 б.п.), изглежда не бърза да използва това. Банката на Канада вижда, че икономиката се изравнява със стимулите и с нарастването на увереността в устойчивото възстановяване, паричната политиката ще бъде коригирана. Това изглежда намеква за по-нататъшно намаляване на покупките на облигации по-късно тази година, които вече са намалени от 5 млрд. CAD на 4 млрд. CAD на седмица.

От друга страна, Байдън отмени проекта за тръбопровода Keystone XL още в първия си ден на управление. Това обаче вероятно казва малко за бъдещите политически или икономически отношения. Все пак тръбопроводът Keystone щеше да носи до 830 000 bpd, а разширяването на съществуващите тръбопроводи се очаква да увеличи капацитета с 950 000 bpd. Канада представлява малко повече от половината от вноса на петрол в САЩ. Но канадският долар изглеждаше по-чувствителен към капризите на акциите отколкото от нарастването на цените на суровината от 7.5% през януари.

Технически анализ на USD/CAD

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

USD/CAD остава в консолидация от временния връх 1.2880 и сигналите в рамките на деня остават първо неутрални. Очаква се отскокът от краткосрочно дъно 1.2588 да се разшири, докато подкрепата 1.2684 издържи. Пробив над 1.2880 ще насочи биковете към 1.2994. Въпреки това, убедително движение под 1.2684 ще потвърди, че отскокът е завършен и ще доведе до по-нататъшен спад за повторно тестване на 1.2588.

EUR/CAD се насоча към 1.5417 (дъното от 27.01), тъй като по-силният от очакваното отскок от 1.5267 явно загуби инерция. Ясен пробив там ще сигнализира за връщане на слабостта в EUR/CAD и ще доведе до понижение за ретестване на 1.5267.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.