GBP скача нагоре, като фокусът е върху 1.40, продажбите на дребно и PMIs в петък

Ралито след продажбите на дребно в САЩ не продължи и щатският долар възобнови спада си спрямо всички основни валути в четвъртък. Паундът се възползва най-добре от слабостта на зелените пари, като GBP/USD се вдигна до 1.40. Без данни от Обединеното кралство, които да предизвикат този ръст, движението вчера си беше чисто техническо. Но сега фокусът се насочва към продажбите на дребно във Великобритания и PMIs. Възходящи изненади там биха могли да дадат нов ръст на паунда.

Засега австралийският долар се задържа като втората най-силна валута след GBP. От друга страна, йената и швейцарския франк остават най-слабите, следвани от еврото. По-късно днес очакваме и данните за PMIs от еврозоната, които могат да повлияят на единната валута.

Как могат да се отразят на GBP данните за продажбите на дребно днес?

От собствената мярка на британския консорциум на дребно знаем, че потребителските разходи са били много слаби в началото на годината, тъй като те отчитат най-бавния ръст от май насам. Икономистите също очакваха значителен спад, но данните излязоха под прогнозите, отчитайки -8.2% на месечна база през януари.

Текущите ограничения и мерки би трябвало да сочат и към по-слаби PMIs, дори когато очакваме силно възстановяване през втората половина. Всичко това предполага, че пътят с най-малко съпротивление за GBP/USD в близко бъдеще би трябвало да е надолу.

Технически анализ на GBP/USD

Възходящият тренд на GBP/USD се възобновява след кратката консолидация и достигна до момента 1.3985. Въпреки по-слабите данни за продажбите на дребно, GBP се задържа до върха в момента. Технически, интрадей сигналите отново са обърнати нагоре. Текущото покачване от 1.1409 следва да бъде насочено към дългосрочната съпротива 1.4376 по-нататък.

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

Харесва ли ви или не, трендът на дневна графика си остава предизвикателно бичи, докато GBP се задържа над нивото 1.3570, а краткосрочните перспективи остават възходящи над 1.3830. В посока надолу, ясен пробив под подкрепата 1.3829 ще означава сформиране на краткосрочен връх и ще доведе до по-дълбоко изтегляне.

Все пак 1.40 е кръгло и важно психологическо ниво, така че паундът може да се затрудни с пробиването му. Имайки това предвид, ми харесва идеята да продължавам да изчаквам отдръпване, защото съвсем откровено не можете да преследвате този тип сделки. Колкото по-параболичен е ходът, толкова по-опасно става отдръпването.

Анализ на GBP/JPY: Възобновяване на бичия тренд

Дневна графика на GBP/JPY
Дневна графика на GBP/JPY

 

Ралито на GBP/JPY също се възобновява след краткото отстъпление и сигналите в рамките на деня се обръщат нагоре. Убедително движение над структурната съпротива 147.95 ще донесе по-големи бичи последици. Възходящият тренд от 123.94 следва да се насочи към 100% проекция на ръста от 124.05 до 142.71, приложена от 133.03, при 151.80.

В посока надолу обаче пробив под незначителната подкрепа 146.41 ще индикира краткосрочен връх и ще обърне перспективите в низходящи за изтегляне назад.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.