GBP се оттегля преди БВП за Q4

Британският паунд започва да изглежда тежък над нивото 1.3800 спрямо щатския долар, докато търговците очакват публикуването на данните за БВП на Обединеното кралство днес. Очакванията са за оскъдните 0.5% спрямо 16% ръст през Q3. Спомнете си обаче, че страната беше блокирана през по-голямата част от декември и очакваше сделката за Brexit.

В допълнение Великобритания ще публикува данни за търговския баланс през декември и промишленото производство. Въпреки че това са назад гледащи числа, те могат да ни дадат представа за това какво е мислила BoE, когато за първи път спомена отрицателните лихви през есента. Докато заглавията напоследък бяха съсредоточени върху по-ниските прогнози за 2021 г., банката заяви, че се задоволява с това как икономиката се е задържала през последните три месеца на 2020 г. – поставя началото на по-силен растеж напред.

Как ще реагира паундът на така важния доклад?

И все пак коментарът на BoE относно устойчивостта струва ли само 0.5% тримесечен ръст? Вероятно не, особено след завръщането през 3-тото тримесечие – не по-малко от 16% между юли и септември. Търговците са добре запознати със сравнението и думите на BoE и вероятно са отчели в цената по-добри от прогнозираното данни. Каква положителна изненада е оценена обаче? Увеличение от 1% изглежда разумно.

Има голям шанс БВП да надмине прогнозите в календара, но да не надвиши реалните, по-високи и това може да доведе до разпродажба на паунда. Нещо повече, GBP/USD може да пострада от натиск за продажби след ралито, което може би отиде твърде далеч, твърде бързо. Няколко индикатора като индекса на относителната сила на седмичната графика сочат към условия на свръх покупка. Докато някои от повишенията бяха свързани по-скоро със слабостта на долара, отколкото с високите очаквания за БВП на Великобритания, резултатът вероятно ще бъде подобен на NFP и реакцията на долара миналата седмица.

Технически анализ на GBP/USD

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

Временен връх се формира при 1.3865 в GBP/USD и интрадей сигналите станаха неутрални за консолидация. Отстъпленията надолу би трябвало да бъдат ограничени от подкрепата 1.3758, за да донесат поредното рали. В посока нагоре ясен пробив над 1.3865 ще възобнови възходящия тренд към 61.8% проекция на ръста от 1.1409 до 1.3482, приложена от 1.2675 при 1.3956.

В по-голямата картина щатският долар продължава да е притиснат поради идеята за стимули и, разбира се, паундът продължава да получава малко тласък поради факта, че британците разпространяват ваксината много по-успешно от повечето други страни. Но все пак имаха и масивни блокировки, които „изкривиха кривата“. Повишаването от средносрочното дъно 1.1409 все още е в ход. По-нататъшно рали ще се види до съпротивата 1.4376 и евентуално по-нагоре. Ясен пробив там ще има по-големи възходящи последици и ще отвори случая на дългосрочен бичи тренд.

В посока надолу е необходим пробив под подкрепата 1.2675, за да покаже завършването на възхода. В противен случай перспективите ще останат предпазливо възходящи дори в случай на дълбоко отдръпване.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.