Оптимизмът за ваксинацията в САЩ като цяло повишава настроенията

Снощи Dow Jones Industrial Average се повиши с 0.3%, S&P 500 загуби 0.09%, а Nasdaq Composite спадна с 0.6%. Това бе породено от страхове на Уолстрий поради опасенията, че проблемите с даден хедж фонд могат да се разпространят в целия банков сектор. Но тази сутрин опасенията се разсеяха и азиатските пазари се стабилизират.

Доходността на дългосрочните облигации в САЩ отново скочи, като 10-годишната доходност затвори на 1.721, а 30-годишната доходност при 2.424. Настроенията бяха положителни по отношение въвеждането на ваксини и връщането към нормалното на САЩ. Президентът Джо Байдън обяви, че „по-голямата част от възрастните“, 90%, ще отговаря на условията за ваксина срещу коронавирус до 19 април. Участващите аптеки също ще се удвоят до 40 000.

На FX пазарът днес търговията с йени спада след нарастващите доходности на хазната и известната стабилност на фондовите пазари. Въпреки че все още нямаме изцяло рискови пазари, настроенията засега са положителни. Швейцарският франк, еврото и долара са малко по-слаби. От друга страна, стоковите валути и паундът се търгуват като цяло по-високо.

Повече от година след като достигнахме дъното, има оптимизъм, но и признаци на загриженост

Три стълба остават в сила като силен гръб за акциите: ваксините, миролюбивата парична политика, пълна с облекчения и, разбира се, правителствената финансова помощ. Тази седмица, обаче, можем да видим малко волатилност поради 3 фактора: Суецкият канал, икономическия календар и старта на сезона на доходите.

По отношение на календара, това ще бъде поредната натоварена седмица за финансовите пазари, с потенциално големи движения във валутите и акциите. В сряда президентът на САЩ Байдън ще очертае своя инфраструктурен план за 3 трлн. долара. Не забравяйте, че утре също е краят на месеца и на тримесечието. В допълнение, американският NFP доклад ще бъде публикуван в петък. Редица пазари обаче, включително САЩ, ще бъдат затворени заради Разпети петък. Въпреки че по-малкото участие означава, че може да има по-голяма консолидация, това е малко вероятно да се случи тази седмица, тъй като инвеститорите се готвят за най-силната заетост от поне 5 месеца.

Но най-големият риск за акциите и индексите си остава предложението на Байдън. Ако имаме по-високи от очакваното нови данъци и такси, няма да е нужно много, за да видим прибиране на печалбите от върховете. В резултат акциите и високорисковите валути могат да се сринат. А пък добър доклад за работните места в петък в комбинацията с корекция на акциите би трябвало да са положителни за щатския долар.

Технически анализ на S&P 500

S&P 500 се държи доста добре, като се има предвид, че имаше много опасения за фонд, принуден да ликвидира огромни позиции в петък. Пазарът вероятно ще продължи да изпитва възходящ натиск, но мисля, че истинският проблем в момента е, че съпротивата от $ 4000 ще причини известен брой психологически проблеми. Казано така е вероятно да видим многобройни опити за тестване, но мисля, че в крайна сметка най-накрая ще пробием над 4000. Веднъж щом S&P 500 пробие над това ниво, вероятно ще можем да преминем към 4100 доста бързо. В края на краищата това е пазар, който е в бичи тренд.

Дневна графика на S&P 500
Дневна графика на S&P 500

 

В посока надолу дори и да видим отдръпване, очаквам 50-дневната EMA да влезе в играта и да предложи подкрепа. След това имаме долната граница на бичия ценови канал и нивото 3800, които също са подкрепящи. Ако цената успее да пробием под $ 3800, тогава бих изчакала да купя отново при спадовете.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.