Риск апетитът бавно се завръща в петък

Общите настроения към риска продължават да движат валутните пазари. Йената, швейцарският франк и доларът са по-слаби след възстановяването на акциите в САЩ и Азия. От друга страна, австралийският долар води стоковите валути и паунда по-високо. И все пак, за седмицата, доларът и йената остават най-силните, докато озито и кивито са най-слабите валути. Златото и среброто пък тестват важни нива на подкрепа. Но картината може да се промени преди седмичното затваряне.

Цените на петрола възобновиха спада си вчера, след като нямаше напредък по отблокирането на Суецкият канал. Трафикът по един от най-натоварените търговски пътища в света е спрян на фона на усилията за изваждане на клиновидния контейнер, който заседна там. Въпреки това, надеждите за бързо решение засега поддържат стабилни настроенията на пазара. Колкото по-дълго обаче продължава това, толкова по-голямо ще бъде въздействието върху световната търговия и толкова по-вероятно ще започнем да виждаме натиск и върху апетита за риск.

За да търгувате с акции дългосрочно и да изградите инвестиционен портфейл, посетете този линк.

Междувременно, икономическите данни ще бъдат отново на фокус, като ще излязат продажбите на дребно в Обединеното кралство, Ifo бизнес климатът в Германия и PCE инфлацията в САЩ.

Търсенето на злато пострада от поскъпващия долар и увеличаващата се доходност

Силните пазари на акции в САЩ, които достигнаха множество рекорди през последните 6 месеца и поскъпващият Bitcoin бяха преобладаващи като причина цените на златото и среброто да се търгуват под натиск. Засилването на долара, обаче, съчетано с неотдавнашния ръст на 10-годишната доходност на САЩ са най-новите фактори, притискащи жълтия метал като сигурно убежище.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

След като достигнаха минимума през втората седмица на март от около 1670 долара, цените на златото се повишиха до 1750, преди да консолидират. Тази сутрин благородният метал падна до интрадей дъно около 1723 долара. Трите основни пълзящи средни са в пълно мечешко изравняване, така че на техническа основа изгледите остават низходящи. При равни условия това е пазар, който мисля, че вероятно ще тества дъната, особено ако продължаваме да наблюдаваме повишаване на лихвените проценти в Америка. Пробив под 1720 най-вероятно ще отведе мечките за тест на $ 1700.

В посока нагоре ще изчакам пробив пад 200-дневната ЕМА (сега при 1801) преди да започна да купувам отново. Дотогава, обаче, златото остава ограничено в рейнджа на 4-часовата графика и най-вероятно ще търси нова насока от данните на САЩ.

Технически анализ на среброто

Дневна графика на среброто
Дневна графика на среброто

 

Първоначално среброто спадна под нивото от $ 25 в четвъртък. Подкрепата при $ 25 се простира до 200-дневната EMA и затова не е огромна изненада, че имахме обръщане, за да образуваме чук на дневна графика. Като се има предвид това, ако биковете успеят да пробият над върховете от сряда, възможно е да видим тест на 50-дневната EMA или дори към 26.50 долара. Въпреки това, имайте предвид, че среброто значително спадна поради укрепването на щатския долар, така че с оглед на това бих била много предпазлива. В този момент със сигурност не бих влязла с огромна позиция.

В посока надолу ясен пробив под 200-дневната EMA и под $ 24, вероятно ще засили низходящата инерция към $ 22. Убедително движение под това ниво ще бъде огромна промяна в тренда и среброто. Вероятно белият метал ще рухне в този момент, може би с поглед към $ 12. Очевидно, обаче, това би било крайна промяна.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.