WTI се бори с нивото $ 66.00 при засилване на рисковете на пазарите

Американските фискални стимули и оптимизмът за пазара на труда в комбинация с възходящия доклад на ОПЕК спомагат за повишаване цените на петрола. След като изтриха близо 50% от ралито от миналата седмица, пазарите на петрол се повишиха умерено вчера. Brent и WTI консолидираха последните си печалби. Златото, от друга страна, ще трябва да пробие над 1720, за да премине нагоре към 1760. Среброто остава възходящо, докато е над $ 26.

На FX пазара, паундът и стоковите валути се завръщат на фона на позитивните пазарни настроения. Nikkei рязко се вдигна в азиатската сесия, след поредното рекордно затваряне на Dow снощи. Доходността на хазната също изглежда се е установила в рейндж след реториката на централната банка тази седмица. Засега йената е най-зле представящата се валута за седмицата, следвана от долара. Озито пък е най-силната, следван от паунда.

За изненада на пазара вчера, ЕЦБ обяви планове за закупуване на облигации със „значително по-високи темпове“ през следващото тримесечие. Решението е мотивирано от неотдавнашния ръст на доходността и опасенията, че „основната инфлация вероятно ще се увеличи през следващите месеци“, според Лагард.

ОПЕК очаква по-голямата част от възстановяване на търсенето на петрол през втората половина на 2021 г.

ОПЕК заяви в четвъртък, че възстановяването на търсенето на петрол ще бъде съсредоточено върху втората половина на годината, тъй като въздействието на пандемията остава като насрещен вятър за групата и нейните съюзници. В месечният си доклад ОПЕК посочи, че търсенето ще нарасне с 5.89 млн. барела на ден (bpd) през 2021 г., или +6.5%, което е леко увеличение спрямо миналия месец. Но групата намали прогнозите си за първото полугодие.

След публикуването на доклада, черното злато задържа по-голямата част от по-ранната печалба търгувайки се близо до $ 66 долара. Този месец цените се повишиха до предпандемичните върхове, подсилени от надеждите за икономическо възстановяване и ограничаване на доставките от ОПЕК+.

Ще тества ли WTI годишния връх близо до $ 68?

Дневна графика на WTI петрол
Дневна графика на WTI петрол

 

Цената на междинния суров петрол Западен Тексас се увеличи значително в четвъртък, като отново проби над $ 65. В този случай изглежда, че биковете ще се опитаме отново да стигнем до върховете. Още повече че цената продължава да се стреми нагоре във възходящия ценови канал. Мисля, че при ясен пробив над горната граница на канала, която е точно над върха при $ 68, следващата основна цел и съпротива е 70 долара.

Предвид прекупения RSI, може би вероятно по-скоро, отколкото по-късно ще видим и значително отстъпление, но в момента е твърде трудно да се преборим с тази цялостна бича нагласа. Не е изключено все пак черното злато първо да консолидира последните печалби преди следващия отскок. В посока надолу, 10-дневната EMA близо до 63.90 долара и дъното от сряда може да тестват биковете, преди да ги насочат към линията на подкрепа на двумесечния възходящ канал при $ 61.40.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.