Пазарите продължават да се търгуват по неангажиращ начин, тъй като търговците очакват коментарите на Фед и BoE относно доходността на облигациите. Понастоящем швейцарският франк е най-силният за седмицата, благодарение на вчерашното рали. Но няма проследяване на покупките досега. Канадският долар го следи отблизо като втората валута по сила. Еврото, от друга страна, е с най-лошо представяне, следвано от озито и след това от паунда. Но с изключение на франка и лунито, еврото, озито и паунда са ограничени в рейнджовете от миналата седмица.

Гледайки деня напред, крайният CPI за еврозоната ще е основната новина в европейската сесия. Канада също ще пусне CPI по-късно през деня. САЩ ще публикува началното жилищно строителство и разрешителните за строеж преди решението на FOMC.

Без големи промени в политиката на Фед, но може би някои технически

Насред седмица с много данни, съобщението за паричната политика на FOMC довечера ще бъде най-важното рисково събитие. Фед също ще актуализира икономическите си прогнози и перспективите си за лихвените проценти. Председателят Пауъл ще проведе обичайната си пресконференция, на която несъмнено ще бъде осеян с въпроси относно доходността.

Той би могъл просто да повтори виждането, че нарастващата доходност е резултат от по-добро икономическо развитие и по-силно доверие на пазара. Това може да даде на хазната тласък за поредното мощно покачване. Или доходността на облигациите може да бъде понижена, ако има някакъв намек за възможността някои мерки като операция Twist да ги ограничат. Реакциите на пазарите могат да бъдат много волатилни. Вижте пълния ми анализ тук.

На фокус следва BoE

Банката на Англия също се очаква да остави паричната си политика непроменена утре, но големият въпрос за BoE е времето за повишаване на лихвените проценти. Въпреки че икономиката се подобрява и Обединеното кралство е водещо в разпространението на ваксините, волатилността на облигационните пазари и покачването на доходността стопира повишаването на процента. Затова инвеститорите внимателно ще следят дали BoE ще реагират като Фед (смятат го за по-добро икономическо доверие) или като ЕЦБ (увеличават покупките на активи).

Доходността на 10-годишните британски държавни облигации скочи до едногодишен връх в понеделник, тъй като трейдърите се обзаложиха, че лидерството на Великобритания в глобалната надпревара за ваксинация ще доведе до по-бързо възстановяване, вдигане на инфлацията. А това на свой ред ще принуди Банката на Англия да започне да повишава лихвите по-рано от своите колеги. BoE, обаче, все още не се притеснява от скока в доходността. Според Бейли нарастването на дългосрочните лихвени проценти е „в съответствие“ с промяната в икономическите перспективи. Има още по-малко причини за паника, когато се разглеждат реалните доходности. Обединеното кралство все още има едни от най-ниските реални доходности сред големите икономики и затова затягането на финансовите условия не е толкова силно, колкото предполагат номиналните доходности.

Ако обаче доходността продължи да нараства и паунда поскъпне допълнително, по-стегнатите финансови условия могат да се превърнат в проблем в не толкова далечното бъдеще. Но тези опасения едва ли ще бъдат приети по-сериозно преди следващата среща през май, когато ще бъдат налични и новите прогнози. В допълнение, политиците трябва да имат по-добра картина дотогава как напредва стратегията за излизане от локдауна на Борис Джонсън, дали пазара на облигации се е ускпокоил и дали има по-конкретни признаци на инфлационно покачване.

Как биха реагирали пазарите на изявлението на BoE?

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

Ако за момента Банката на Англия запази своя предпазлив оптимизъм, без да се страхува твърде много от инфлацията или по-високата доходност, кабелът има шанс да възобнови възходящия си тренд. Ясен пробив над 1.4016 ще донесе повторно тестване на върха 1.4242.

Ако обаче политиците заемат по-миролюбива позиция, като изтъкнат низходящите рискове и може би дори засилят своите насоки за напред, GBP/USD може да се плъзне под непосредствената подкрепа на 1.3777. Това ще удължи корекцията от 1.4242 с нов спад. Но понижението би трябвало да бъде ограничено от 38.2% Фибо ниво на ръста от 1.2675 до 1.4242 при 1.3645, за да доведе до отскок.

Дневна графика на FTSE 100
Дневна графика на FTSE 100

 

Подобна е ситуацията и на фондовия пазар. Докато BoE се въздържи от затягане на политиката тази седмица, пътят на най-малката съпротива за FTSE ще остане нагоре. Потвърдени пробиви над върховете от средата на януари и февруари в района на 6800 може да отворят вратите за повторен тест на 6961.50. От друга страна, само убедително движение под 100-дневната EMA близо до 6505 би изтрило средносрочните възходящи изгледи.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.