Вашето ръководство за оцеляване, когато дадена акция падне веднага, след като сте я купили

Всеки инвеститор знае, че когато купува акция, има риск тя да падне.  Но както при толкова много неща при инвестирането, няма да разберете истински какво означава падането на цената на акцията, която купувате, докато всъщност не Ви се случи.

Без значение колко сте ангажирани с дългосрочно мислене за инвестиране, боли много да видите как една акция губи стойност веднага след като я купите.  Това може да Ви накара да поставите под въпрос цялостната си концепция да инвестирате в тази компания, дори когато абсолютно нищо не се е променило в основния бизнес на същата компания.

Спад като този, не е приятен, но можете да го преживеете и пак да намерите дългосрочен успех при инвестирането.  Ето как:

Краткосрочна случайност спрямо дългосрочни основи

В краткосрочен план и ден за ден движенията на акции са в повечето пъти случайни.  Често движенията на фондовия пазар се приписват на текущите събития.  Но ако наблюдавате внимателно, ще забележите, че понякога същата новина или събитие може да изиграе ключова роля и да започне дългосрочно движение нагоре или надолу.

Само в дългосрочен план движенията на акциите отразяват успеха или провала на основния бизнес на компанията.  Потъващи фирми могат да видят, че акциите им се покачват в “предсмъртния момент”, но в крайна сметка цените на акциите наваксват бизнес загубите.  Силният бизнес пък може да види, че акциите му се движат по-ниско в продължение на години, но в крайна сметка цената им отразяват успеха на компаниите.

Понякога компаниите пускат новини, които пряко засягат бизнес перспективите им.  Това може да предизвика голям еднодневен ход на акциите, като същевременно Ви дава ценна информация за дългосрочните перспективи на компанията.  Но този тип новини са много по-редки от типичните обосновки за движението на цените на акциите.

Как да изправя линията

Това, което е трудно за инвеститорите да разберат напълно, е, въпреки че цените на акциите им се повишават в дългосрочен план, тези цени няма да се покачат по права линия.  По пътя неизбежно ще има големи неравности.

За щастие, ако вярвате в дългосрочните перспективи на бизнеса, в който сте инвестирали, има някои неща, които можете да направите.  Това ще направи пътуването към Вашето финансово бъдеще по-гладко. 

Ето ги и правилата

Спрете да гледате цените на акциите толкова често.  Помислете върху следния сценарии: Ако сте инвестирали в началото на 2020 г., може би сте изпаднали в паника, наблюдавайки Вашите акции да падат ден след ден през февруари и март, когато започна пандемията COVID-19.  Но ако не стояхте пред монитора и бяхте напълно игнорирали инвестициите си – резултатът щеше да е друг. Поглеждайки отчетите си в края на годината – 12 месеца по-късно, щяхте да сте напълно доволни от резултатите. Какво правихме ние през това време на годината? Вместо да се вторачваме в падащия пазара, убедени в качеството на компаниите, които сме закупили – ние търсихме изгодни нови инвестиции. В крайна сметка завършихме 2020 г. със 100% възвръщаемост на инвестициите си. Много други се паникьосаха, гледайки ден след ден сриващия се пазар и разпродадоха всичките си компании на огромни загуби.

Освен това, ако планирате да инвестирате редовно, имайте предвид, че всъщност е по-добре за Вас в дългосрочен план, ако акциите Ви паднат, след като направите първата си инвестиция.  Получаването на втори, трети или дори четвърти шанс да инвестирате в компания, в която вярвате, на по-ниски цени може драстично да увеличи общата Ви възвръщаемост в тази акция.  И обратно, ако акциите отскочат нагоре веднага от нивото на покупката, ще спечелите добре от първата си сделка, но ще направите по-малко при следващи покупки – или дори ще пропуснете, ако не можете да се убедите да платите повече за акция.

И накрая, започнете да следите бизнесите на всичките си покупки на акции и ще видите какво ще се случи в бъдеще.  Разбира се, може да се изкушите да кажете: „Всичките ми акции падат веднага след като купя.“  Но когато тествате това проклятие с действителните данни, ще видите повече доказателства за това, колко  случайни са всъщност Вашите краткосрочни резултати след покупката.

Придържайте се към плана

Когато Ви казвам, че трябва да държите акциите си пет или повече години, това е така, защото знам, че може да отнеме толкова дълго или дори повече време, за да се развие интелигентна бизнес стратегия.  Това, което се случва през първия месец, е почти винаги напълно без значение.  Докато този бизнес остава силен, можете да имате увереност, че след време цената на акцията ще го последва.

А сега продължете нататък, прочетете повече как ние изграждаме нашето финансово бъдеще и как можем да помогнем и на Вас!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.