Доларът остава при 2-седмичното дъно

Щатският долар се търгува в близост до двуседмичното дъно спрямо най-основните валути. Засега зелените пари проследяват доходността на хазната надолу, след като минутите от политическата среща на Фед през март не предложиха нови катализатори, които да диктуват посоката на пазара.

Служителите на FOMC останаха предпазливи по отношение на рисковете от пандемията, дори докато възстановяването на САЩ натрупва пара на фона на масивните фискални стимули. Те се ангажираха да продължат подкрепата за паричната политика, докато възстановяването не стане по-сигурно, показа протоколът от сряда.

Референтната 10-годишна доходност на облигациите беше около 1.67% в четвъртък сутринта, след като спадна под 1.63% през нощта. S&P 500 постигна умерена печалба в сряда, като се движеше предимно настрани, след като скочи до рекордния връх в началото на седмицата. Златото и петролът са заседнали в рейнджовете си.

На FX стерлингът остава най-слабата валута, следван от канадския долар. Еврото консолидира около 1.1875 долара, след като отскочи от почти 5-месечното дъно на 1.1704 на 31 март. Фокусът сега ще бъде насочен към сметките от последното заседание на ЕЦБ, но това също е малко вероятно да предизвика силни реакции.

ЕЦБ реагира на нарастването на доходността

ЕЦБ ще публикува отчетите от заседанието си от 10 до 11 март по-късно, като ще предостави ясно обяснение за решението си да увеличи темпото на закупуване на активите в рамките на програмата и да поддържа стабилни лихвените проценти. Докладът може да не донесе нищо ново на масата, което вероятно ще доведе до малко раздвижване на еврото. Единната валута все пак остава надолу спрямо долара, въпреки последното й възстановяване.

Макар че докладът може да не генерира силна волатилност, тъй като понастоящем основните инструменти за борба с пандемията са ваксините, той все още може да тласне EUR/USD към 1.1800, ако остави отворена вратата за повече покупка на облигации и по-важното за друго разширяване на PEPP. При по-рязък спад може да видим тест на 1.1700 (38.2% корекция на ръста от 1.0635 до 1.2349).

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

В противен случай, ако протоколите разкрият силна устойчивост срещу намесата на банката, оставяйки топката към допълнителни стимули или ако политиците отхвърлят случая с още разширяване на PEPP, двойката може да тества зоната на съпротива 1.1940 – 1.1988. А след това може да предизвика 1.2100.

EUR/GBP нарасна до месечен връх

Технически, ралито на еврото отбелязва известен напредък, тъй като EUR/CAD проби съпротивата 1.4972, което потвърждава краткосрочното дъно на 1.4723. EUR/GBP също проби над 0.8644, но до момента не успява да се задържи там. Ще следя също съпротивата 1.5605 в EUR/AUD, както и 130.65 в EUR/JPY. Единната валута ще трябва да пробие тези нива, за да затвърди обрата.

Дневна графика на EUR/GBP
Дневна графика на EUR/GBP

 

Отскокът на EUR/GBP от 0.8471 се разширява днес и фокусът сега е отново върху съпротивата 0.8644. Убедителен пробив там ще потвърди краткосрочното дъно. По-нататъшно покачване би трябвало да се наблюдава до 38.2% корекция от 0.9291 до 0.8471 при 0.8785. В посока надолу ясен пробив под 0.8471 ще разшири целия модел от 0.9499 към ключовата подкрепа 0.8276.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.