Вчера както златото, така и среброто постигнаха значителни печалби, тъй като доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ достигна 1.56%, а геополитическото напрежение нарасна между САЩ и Китай, както и Русия.

Партидата от добри китайски и американски икономически данни пък помогна на глобалните акции да скочат до рекордно високи стойности днес. Явно инвеститорите отчитат в цената солидно глобално възстановяване след предизвикания от коронавируса спад. С неочаквано големия спад в молбите за безработица, рязкото възстановяване на продажбите на дребно и силния ръст в проучването на Empire State, пазарът смята, че Фед ще трябва да преразгледа плановете си да запази лихвените проценти стабилни до 2023 г.

Златото и среброто нагоре след нарастване и на геополитическото напрежение

Що се отнася до засиленото напрежение с Китай, изглежда Тайван отново е основна грижа за настоящата администрация на САЩ. В допълнение, президентът Джо Байдън вчера подписа изпълнителна заповед за налагане на нови санкции срещу Русия въз основа на информация, която предполага, че те са се намесили в изборите, както и увеличен обем на хакерство в Интернет и други „злокачествени дейности“. Те включват изпращане на допълнителни войски в Украйна както и продължаване преследването на руски дисиденти в спецификата на Алексей Навални.

Изпълнителната заповед налага на Русия финансови санкции, включително забрана на американските финансови институции да участват на първичния пазар за рублата, както и за деноминираните в рубли облигации. Също така се определят 6 технологични компании, управлявани от Русия, които са обвинени, че подкрепят разузнавателните служби на страната. Имуществото, което те или техните филиали могат да задържат в САЩ е блокирано, наред с други санкции.

Цените на златото в резултат се повишиха и завършиха с пробив над скорошния си търговски рейндж.

Кюлчетата харесват звука на падащата доходност в САЩ

Седмична графика на златото
Седмична графика на златото

 

Златото стриктно ще следва хода в доходността на облигациите, което означава, че бичият пробив от вчера би трябвало да се задържи.

С преодоляване съпротивата в района на 1758.61 – 1764.25, където е и 55-дневната ЕМА, обръщащият модел на двойно дъно (1676.74, 1677.83) би следвало да е завършен. Това развитие ще е и първият знак, че цялата корекция от 2074.86 е завършила с три вълни до 1676.74, след като удари линията на подкрепа на канала. Сега се очаква по-нататъшно покачване обратно до 38.2% корекция от 2074.86 до 1676.74 при 1830. Ясен пробив там допълнително ще потвърди този бичи сценарий със следваща цел съпротивата на канала (сега на 1880).

Отхвърлянето до 1830, обаче, ще запази мечите настроения за нов спад. Но в крайна сметка, засега краткосрочните ми перспективи ще останат предпазливо възходящи, докато подкрепата 1723.63 издържи, в случай на отстъпление.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.