Днес търговията на финансовите пазари е доста слаба в очакване решение на Фед по паричната политика по-късно. Швейцарският франк се търгува по-добре, следван от долара и паунда. Стоковите валути, от друга страна, леко отслабват, като австралийският долар води отстъплението. Но общите движения на пазарите са ограничени. Златото и суровият петрол също се борят в тесни граници.

Преглед на FOMC: Още изчакване

Днес се очаква, че Фед ще запази непроменена паричната си политика. Целта на лихвените проценти ще се поддържа на 0–0.25%. QE ще продължи със същия месечен темп от 80 млрд. USD в съкровищни ​​ценни книжа и 40 млрд. USD в обезпечени с ипотека ценни книжа. Изявлението на FOMC най-вероятно ще повтори, че QE ще продължи, докато не бъде постигнат „съществен по-нататъшен напредък“.

Дискусията за изтъняването също изглежда преждевременна на предстоящата среща. Председателят на Фед Пауъл може да звучи малко по-оптимистично на пресконференцията. Ако Пауъл не може да устои, разкривайки някакво положително мислене за изтъняването на покупките на облигации по-рано, отколкото се смяташе, доларът може да се ускори. Това вероятно ще изпрати USD/JPY до 109.00 и близо до 20-дневната SMA. Освен това вратата може да се отвори и към съпротивата 109.75. По-оптимистичният тон на Фед би могъл да изпрати и златото бързо надолу.

Въпреки това, Пауъл може би ще повтори, че Фед дори не обмисля затягане за момента. Той също така ще подчертае, че политиците трябва да видят подобрение на реалните икономически данни, а не на перспективите, преди да премахнат стимулите. Може би срещата през юни, която ще включва нови икономически прогнози, ще бъде по-подходящото време за подготовка на пазарите за всякакви действия за ограничаване на облигациите. Или поне за създаване на известна гъвкавост, ако икономическите данни излязат извън прогнозите на централната банка следващия месец.

В случай, че банката използва по-предпазлив тон, отколкото прогнозират анализаторите, подчертавайки важността на облекчаващата паричната политика и наричайки плановете за оттегляне на стимулите преждевременни, USD/JPY може да спадне за тест на дъното на възходящия канал и ключовата подкрепа 107.77. Ясен пробив там се очаква да предизвика по-агресивно понижение към нивото 106.80/65.

Златото следи Фед и Байдън

По-силният долар и нарастващите доходности на хазната отнеха блясъка на златото. Благородният метал днес се търгува по-ниско, връщайки част от печалбите от предходната сесия. Въпреки това търговията остава приглушена преди двете рискови събития тази седмица – решението на FOMC за процента и първото обръщение на Байдън до Конгреса от встъпването му в длъжност на 6 януари 2021 г.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

Технически, отскокът на златото загуби инерция, след като удари 1797.83 миналата седмица, като не успя да пробие 1800. Първо е възможно да се види известна консолидация. Краткосрочните бичи настроения би трябвало да се запазят, докато благородния метал се задържа над 55-дневната EMA, както и над подкрепата 1763.36. Все още бих очаквала ново покачване през 1797.82 до 38.2% Фибо корекция на спада от 2074.86 до 1676.74 при 1829.44.

Също така, категоричен пробив над 1829.44 ще потвърди случая, че корекцията от 2074.86 е завършила с три вълни до 1676.74. Обаче отхвърляне от 1829.44 или пробиване на подкрепата 1763.56 вероятно ще удължат спада от 2074.86 с още един лег през дъното 1676.74.

За да следите нашите сделки и търговия, можете да се регистрирате сега тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.