Рефлационни страхове и твърдата позиция на Байдън притиснаха долара

Азиатските акции поскъпнаха днес, след като Федералният резерв на САЩ заяви, че е твърде рано да се обмисля отмяна на спешната подкрепа за икономиката. Ралито на акциите бе модерирано от перспективата за по-високи данъци, след като президентът Джо Байдън разкри планове за пакет от стимули за 1.8 трлн. долара.

Ако желаете да се абонирате за нашите сделки с акции – дългосрочни или спекулативни – прочетете повече на сайта ни.

Този нов пакет е част от плана за разходи на президента на стойност 4 трлн. долара, финансиран с данъчната реформа. Най-високата пределна ставка за най-богатите американци ще се увеличи заедно с данъците върху капиталовите печалби за всеки, който печели повече от 1 милион долара.

Ако Конгресът одобри плана, той ще осигури и универсални предучилища, две години безплатен общински колеж, 225 млрд. долара за грижи за деца и месечни плащания от поне 250 долара за родители.

FOMC: Фина промяна в настройката

Както вчера споменах, от гледна точка на срещата на 17 март мнението на FOMC не се е променило много. Както се очакваше, Фед остави политиката без промяна и подобри икономическите оценки, но продължи да предупреждава за низходящите рискове. Въпреки че признаха, че инфлацията се е повишила, те също така отбелязаха, че инфлацията е преходна. Политиците споменаха, че ваксинациите и силната политика подпомагат икономическата дейност. Заетостта се е засилила, въпреки че рисковете остават.

На пресконференцията Пауъл разкри, че Комитетът не е говорил за изтъняване. Той потвърди, че затягането се нуждае от „значителен по-нататъшен напредък, който ще отнеме известно време“. Той също така подчерта, че възходящият натиск върху цените тази година ще бъде „временен“, воден от затрудненията на нарушените вериги за доставка.

В резултат зелените пари се търгуваха по-ниско спрямо всички основни валути и тази слабост тласна EUR/USD до най-силното ниво от близо два месеца.

EUR/USD удари нов 7-седмичен връх, следват немската HICP и американския БВП

Данните за безработицата в Германия и предварителната инфлация са на фокус по-късно днес. А данните за БВП на САЩ за първото тримесечие и седмичните молби за безработица ще привлекат интереса след обяд.

Очаква се американската икономика да се върне силно през първото тримесечие. Икономистите търсят ръст от 6.1%. Ако цифрите за БВП надхвърлят това, можем да видим поскъпване на щатския долар. Ако обаче не бъдат достигнати, спадът на долара спрямо йената и други валути може да бъде по-значителен, тъй като засилва опасенията относно данъците, разочарованието от страна на Фед и текущите настроения на пазара.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Технически, EUR/USD остава в консолидация от временния връх 1.2150 и интрадей сигналите са неутрални първо. Очаква се по-нататъшно покачване, докато подкрепата 1.1993 остане непокътната. Ясен пробивът над 1.2150 ще възобнови покачването от 1.1703 за повторно тестване на зоната на съпротива 1.2242/2348.

В посока надолу обаче, убедително движение под 1.1992 ще обърне изгледите в низходящи за по-дълбоко отдръпване.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.