Доларът все още е цар

Американските пазари завършиха тримесечието с печалби – S&P 500 се повиши с 5.8%, а Dow Jones със 7.8%. Въпреки това тримесечното нарастване от 4.1% на световните акции беше най-бавното, откакто започна възстановяването от срива през миналия март. Това идва с нарастващата загриженост за темповете на ваксиниране и новата вълна от коронавирусни инфекции, особено в Европа. Вчера Франция нареди трета национална блокировка.

На FX, едномесечното блокиране във Франция и успешната битка на Обединеното кралство с коронавируса, да не забравяме способността да се приеме AstraZeneca в ЕС, благоприятстват паунда. Риск-чувствителните валути и суровини също отразяват предпазливостта и австралийския и новозеландския долари отслабват с около 0.2% днес.

Цените на суровия петрол забавиха загубите през нощта, като фючърсите на Brent се възстановиха с около 0.5% до 63.03 долара за барел. Суровият петрол WTI поскъпна до 59.67 долара. Златото беше предимно непроменено след отскока над $ 1700. Въпреки това, жълтият метал претърпя най-лошото си тримесечие от края на 2016 г. поради увеличаването на доходността в САЩ.

Ще повиши ли перспективите за САЩ планът за разходи на Байдън?

Говорейки в Питсбърг, Байдън представи Американския план за заетост, в който ще се видят големи инвестиции в инфраструктура, конкурентоспособност и създаване на работни места. Но, както можете да си представите, планът му за увеличаване на корпоративните такси от 21% до 28% и затварянето на вратичките, които позволяваха на компаниите да преместват печалби в чужбина, спадна като балон сред големите бизнес групи.

Не е ясно дали планът може да премине през Конгреса, тъй като получи леден прием и от републиканците, но диапазона на предложените разходи може да спомогне да се привлекат инвеститорите обратно към технологичните акции днес.

Април на хоризонта

Днес е последният търговски ден за акциите от седмицата преди католическия Великден и ще бъде интересно да следим реакциите на пазара. Освен това ще излязат производствените PMIs, като Германия и еврозоната се очаква да публикуват добри показания на разширяваща се територия. Седмичните молби за безработица и производствения PMI на ISM се очакват от САЩ. Въпреки че смятам, че и двата набора данни ще повлияят, седмичните искания за безработица вероятно ще имат по-голямо въздействие.

В допълнение вече новият месец започна и сезонните сигнали за апетита към риск през април са положителни. Това е най-добрият месец в календара за акциите. Също така е и вторият най-добър месец за петрола и развитието ще започне още днес с решението на ОПЕК+. Широко се очаква те да запазят квотите за май, но могат да се ангажират предварително с непроменено производство и през юни, поради новите европейски затваряния.

Ако желаете да търгувате акции с нас, можете да се абонирате сега.

Както можете да очаквате при силни акции и петрол, април е силен месец и за лунито, средно с 1.2% ръст през последните 20 години. С още един предупредителен знак от нарастващата доходност пък, това е вторият най-лош месец за доларовия индекс.

Една област, която трябва да се следи отблизо, е паундът, който е поскъпвал през април през 16 от последните 20 години. Лесно е най-добрият месец за GBP/USD, със средно 1.3% печалба в този период.

GBP/USD нагълта вода под 1.3800 и се бори да запази възстановяването си от сряда

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

GBP/USD се възстановява леко днес, но остава в рамките на диапазона 1.3670/3846. Интрадей сигналите остават първо неутрални. Все още подкрепям случая, че коригиращото изтегляне от 1.4241 е завършило с три вълни надолу до 1.3670, преди 38.2% корекция от 1.2675 до 1.4241 при 1.3641.

В посока нагоре ясен пробив над 1.3846 ще удължи отскока към съпротивата 1.4000 и след това към върха 1.4241. Убедително движение на GBP/USD под 1.3641 обаче ще доведе до по-дълбок спад до 1.3482.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.