Мудна предипразнична търговия навсякъде в очакване на Non-Farm Payrolls

След като се повиши силно през март, щатският долар започна месец април със загуби спрямо повечето основни валути. Разпродажбата беше скромна и не представлява нищо повече от прибиране на печалбите преди отчета за Non-Farm Payrolls днес.

Докладът за неселскостопанските работни места (NFP) от тази седмица ще бъде интересен по много причини, но една от най-интригуващите е, че повечето основни западни пазари ще бъдат затворени за Разпети петък. Интересното е, че икономистите очакват силно четене с ръст на работните места до 652 000 (потенциален 6-месечен връх), а нивото на безработица да се понижи до 6.0%. Въпреки това се очаква, че така важната цифра на средните почасови заплати ще нарасне само с 0.1% м/м. А това предполага, че инфлационният натиск все още може да бъде изключен.

До момента всички индикатори за неселскостопанската заетост, които обикновено всички следят, сочат към силен NFP доклад. Компонентът за заетост в производствения PMI на ISM скочи до 59.6 пункта и ADP отчете 517 нови работни места в частния сектор. Потребителското доверие удари годишен връх и накрая, 4-седмичната пълзяща средна на молбите за безработица падна до 719 хил. Всъщност има голяма вероятност данните да победят очакванията, което ще засили господството на щатския долар и ще вдъхнови нови печалби във валутата.

Ще раздвижи ли Non-Farm Payrolls форекс пазара?

Макар и предвид ниската ликвидност по време на великденските празници в САЩ и Европа, NFP може да генерира рязка волатилност в долара след месеци на приглушено въздействие, ако се отклони значително от прогнозите.

И USD/JPY при 112 е една от най-вероятните възможности. Дори ако ръстът на работните места пропусне прогнозите, например излезе на 500 000, отдръпването на долара би трябвало да бъде краткотрайно, защото 500 000 все още е много силно число. А, което е по-важно, инфраструктурният план на президента Байдън и цялостното възстановяване ще ускорят ръста на работните места през следващите месеци.

Ако докладът за работните места не отговори на пазарните очаквания, ще видим отражение веднага и при евро/долар. В този сценарий EUR/USD може би ще има място за възстановяване към 200-дневната EMA и бившето ниво на подкрепа 1.1835 до началото на следващата седмица.

Аз лично ще следя и динамиката по USD/CAD, въпреки че днес нямаме публикация на отчета за заетостта от Канада. Двойката се понижава постоянно от година насам и може за пореден път да тества многогодишния минимум на 1.2400, ако данните се окажат по-слаби.

От друга страна, по-силен от очакваното Non-Farm Payrolls може да създаде възможност за продажби в GBP/USD, която се стабилизира около 50-дневната EMA тази седмица. Пробив под седмичното дъно близо до 1.3700 може да отвори вратата за продължаване на спада към 1.3600 през следващите дни.

По отношение на лунито, силен NFP доклад може да бъде катализаторът за окончателно пробиване на мечия тренд. Ако USD/CAD успее да затвори над 1.2650, рали към върховете от началото на февруари над 1.2800 може би ще е на хоризонта.

Технически анализ на EUR/USD

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Интрадей сигналите по EUR/USD се обръщат в неутрални с временно дъно при 1.1703, малко преди 38.2% корекция от 1.0635 до 1.2349 при 1.1694. В случай на ново падане, бих очаквала силната подкрепа 1.1602 да задържи мечките, за да завърши цялата корекция от 1.2349. В посока нагоре, ясен пробив над 1.1804 ще обърне изгледите във възходящи за отскок до съпротивата 1.1988.

В по-голямата картина покачването от 1.0635 се разглежда като трети лег на модела от 1.0339 (дъното за 2017 г.). По-нататъшно рали може да се види до съпротивата 1.2520 (38.2% корекция на спада от 1.6038 до 1.0339). Това ще остане предпочитаният случай, докато подкрепата 1.1602 издържи. Ясен пробив под 1.1602, обаче, ще потвърди, че цялото покачване от 1.0635 е завършило. По-дълбок спад ще се наблюдава до 61.8% корекция от 1.0635 до 1.2349 при 1.1289.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.