Доларът се опита да удължи ралито си в сряда, тъй като бърборенето относно възможността за по-високи лихвени проценти в САЩ и разпродажбата на техническите акции влоши рисковите настроения в полза на валутата като сигурно убежище. Еврото се търгува по-ниско, съответно и трябва да отскочи от подкрепата 1.20, за да запази живи надеждите за повишаване оттук към 1.21-1.22 в средносрочен план. Озито, паунда и EURJPY продължават да изглеждат стабилни и биха могли да се търгуват в тесни граници в близко бъдеще. Утре предстои важен ден за паунда със срещата на BoE и изборите в Шотландия на хоризонта.

Азиатските акции пък се опитваха да избегнат четвърта поредна сесия на падания днес, тъй като фючърсите на американските акции се успокоиха вследствие на оттеглянето на технологичните любимци с голяма капитализация. Фючърсите на Nasdaq нараснаха с 0.3% след резкия спад през нощта, докато фючърсите на S&P 500 също добавиха 0.3%.

След RBA е ред на Банката на Англия

Вчера RBA запази настройките на паричната политика, както се очакваше. Лихвата и 3-годишната цел за доходност бяха оставени на 0.10%. Параметрите на Срочния механизъм за финансиране и покупките на облигации също се запазиха непроменени. Банката също така повтори, че условието за повишаване на паричната ставка е малко вероятно да бъде постигнато до 2024 г.

Централният сценарий за растежа на БВП беше „ревизиран нагоре допълнително“. Сега RBA вижда ръст от 4.75% на БВП през 2021 г. и 3.50% през 2022 г. Прогнозира се, че равнището на безработица ще намалее до около 5% в края на тази година и допълнително до 4.5% в края на 2022 г.

Това, от което пазарите се интересуват сега, е дали BoE е помислила за изтъняване

На предстоящото заседание очаквам политиците да гласуват единодушно, за да запазят лихвения процент на банката непроменен на 0,1%. Те също така ще продължат да купуват британски държавни облигации до 875 млрд. паунда и 20 млрд. в корпоративни дългове.

Фокусът ще бъде върху актуализираните икономически прогнози и уликите за намаляване на QE. Очаквам да видим силно подобрение на икономическите перспективи, докато новините за намаляване на покупките по-вероятно ще дойдат през август. Очаквам политиците да комуникират през юни, когато се събере повече информация за възобновяването на икономиката и развитието на пандемията, че изтъняването ще започне през август. Една от възможностите за намаляване е, че централната банка ще намали седмичните покупки с около 2.5 млрд. паунда. Това може да позволи на програмата да работи до края на тази година.

В крайна сметка мисля, че BoE все още ще използва целия обем от 875 млрд. паунда. Ако BoE наистина реши да изчака до август, преди да обяви някакви големи промени в политиката, паундът вероятно ще се понижи при новините.

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

Като погледнем технически GBP/USD, първоначалната подкрепа е близо до 1.3800, чийто пробив ще насочи фокуса към скорошните дъна около 1.3669. От друга страна, ако BoE натисне спусъка и сигнализира за забавяне на QE покупките, това може да катапултира кабела към 1.4010. Ако това ниво бъде пробито, следващата цел на биковете може да бъде върха от февруари на 1.4241.

Утре, обаче, ще има още един потенциален пазарен двигател за британската валута:

Да не забравяме и изборите в Шотландия

Избирателите в Шотландия ще се отправят към избирателните секции в четвъртък за парламентарните избори в Шотландия. Това може да ознаменува началото на подновен тласък към независимостта на Шотландия. Но това не означава непременно, че стерлинга ще види силна реакция. Силното мнозинство от SNP обаче повишава шанса за потенциален референдум и в дългосрочен план може да попречи на паунда да достигне нивата си преди Брекзит.

Струва си да се има предвид, че всяко споразумение на британското правителство да даде на Шотландия още един вот за независимост може да доведе до понижение на паунда. Това е така, защото рискът Шотландия да напусне Великобритания нараства.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.