Доларът остава слаб преди минутите на FOMC

Спадът на долара се забави през азиатската сесия днес, но зелените пари остават като цяло слаби, по-специално спрямо европейските валути. Доларовият индекс дори спадна под 90. Въпреки това нерешителните настроения към риска по някакъв начин ограничават нагоре стоковите валути и канадският долар продължава да следва цените на петрола надолу.

Днес има перспектива за по-голяма волатилност на пазарите, тъй като ще се представят данните за инфлацията на потребителите от Великобритания и Канада. Минутите на FOMC също ще привлекат малко внимание.

Фед може да понижи страховете от прегряване, възможност за още продажби на долара?

Както вече споменах, фокусът днес се насочва към протокола от срещата на 27-28 април на FOMC. Докато пазарите бяха малко нервни при много по-силните от очакваното показания за потребителската инфлация, служителите на Фед бяха в унисон, за да понижат притесненията. Настоящият скок на цените обикновено се разглежда като преходен от политиците. От друга страна, неотдавнашните данни като NFP отчета и продажбите на дребно затвърдиха, че възстановяването може да е по-уязвимо, отколкото изглежда. Протоколът би следвало да повтори, че Фед все още е далеч дори да обмисля изтъняване или нормализиране на лихвените проценти.

Данните за инфлацията във Великобритания, CPI, RPI и PPI ще бъдат основният акцент в европейската сесия. Еврозоната ще пусне крайния CPI за април. По-късно през деня Канада също ще пусне CPI.

Заместник-председателят на Фед Кларида и президентът на Фед в Атланта Бостич ще говорят днес. Те могат да предоставят актуална информация и да променят курса на пазарите. Алтернативният разказ за нарастващата инфлация е, че този ход все още е временен. Освен добре познатите базови ефекти – CPI се срина по това време миналата година поради COVID. Затрудненията като глобалния недостиг на чипове и бързото отваряне може да стоят зад подобен ход и сега. Но това може да се охлади, тъй като предлагането отговаря на търсенето.

Като цяло има място за промяна на тренда – подем в акциите и нов спад за долара.

Доларовият индекс падна до най-ниското си ниво от почти три месеца

Дневна графика на доларовия индекс
Дневна графика на доларовия индекс

 

Мечките по долара сондираха отново през психологическа подкрепа 90.00 и търсят евентуално затваряне под това ниво, за първи път от над пет месеца насам. Доларовият индекс възобнови спада от 93.43 тази седмица и е на път да направи повторни тестове на дъното 89.21. В този момент е доста несигурно дали такъв спад е вторият етап от модела на консолидация от 89.21 или е възобновяване на низходящи тренд от 102.99. Затова ще остана предпазлива при силен отскок от нивото 89.21. Пробив над съпротивата 90.90 би трябвало да предположи, че краткосрочната тенденция се е променила и ще се наблюдава по-силен отскок към съпротивата 93.43.

Въпреки това, убедителен пробив под 89.21, разбира се, ще потвърди възобновяването на мечия тренд. В този случай би трябвало да видим EUR/USD да пробие над съпротивата 1.2349 в тандем.

Абонирайте се за нашите търговски сигнали сега.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.