Тревожността за инфлацията разтърсва акциите

Продължителната разпродажба доведе до най-ниските нива на азиатските акции от 7 седмици днес, тъй като скокът в цените на златото и петрола и нарастващият инфлационен натиск в САЩ накараха пазарите да залагат за по-ранни скокове на лихвите и по-високи доходности на облигациите в световен мащаб. Снощи на Уолстрийт технологичните акции бяха сред най-големите губещи, въпреки че Nasdaq обърна по-голямата част от ранния спад от 2% през деня. Dow спадна с 1.4%, а S&P 500 се понижи с 0.9%.

За сигнали и търговия с акции, може да се абонирате на нашия сайт.

Днес доларът се възстановява повсеместно, въпреки че служителите на Фед подчертават търпението в паричната политика. Канадският долар също е силен благодарение на възстановяването на цените на петрола. От друга страна, австралийският долар се търгува по-ниско заедно с кивито. Въпреки това, за седмицата досега, паундът остава най-силната валута в очакване на данните за БВП на Обединеното кралство.

Инфлацията в САЩ се разпалва, а продажбите на дребно могат да разочароват

Всички погледи сега са насочени към отчета за индекса на потребителските цени, който ще бъде публикуван от САЩ след обяд. Пазарни очаквания са, че инфлацията се е повишила до 3.6% от 2.6% преди това на годишна база. Базовият CPI, който изключва енергията и прясната храна, се очаква да се е повишил до 2.3% от 1.6% през март.

Обикновено подобни четения биха „крещяли“ за нормализиране на политиката от страна на Фед. Голяма част от това ускоряване на инфлацията, обаче, се свежда до покачващите се цени на суровините, прекъсванията на веригата на доставки и базовите ефекти след спада от миналата година. Така че това не е здравословната инфлация, обусловена от търсенето, която Фед иска да види. Затова политиците вярват, че тя ще отшуми не след дълго.

Златото най-накрая проби над ключовото ниво на съпротива

След като формира база над 1750 долара, златото започна ново увеличение. Цената проби ключовата зона за съпротива 1800, за да премине в положителна територия. Фактът, че сега сме свидетели на златото солидно над $ 1800, изразява силна промяна в настроенията на пазара от неутрални към бичи. Спадът в лихвените проценти, съчетан със слабостта на долара, означава, че пазарите са убедени, че Фед ще остане много миролюбив, въпреки нарастващата инфлация.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

Технически след достигането на върха при 1845.33 цената формира дожи вчера и по-нисък връх днес. В случая на последните два търговски дни, моята интерпретация е, че сме свидетели на период на консолидация.

В посока надолу мисля, че 200-дневната ЕМА, която е на $ 1793 долара и нивото 1800 долара са двете жизнеспособни нива на подкрепа. Дори започваме да виждаме, че 50-дневната ЕМА (в синьо) е извита към 200-дневната ЕМА за т.нар. „сигнал на златния кръст“. Не търгувам задължително с това, но осъзнавам, че много хора ще вдигнат шум по този въпрос и това може да накара други трейдъри да скочат на пазара, за да се възползват от скорошния импулс нагоре. Затова вярвам, че ще видим златото да продължи да се движи нагоре, поне до $ 1850. Ясен пробив над зоната на съпротива $ 1850 може да отвори вратите за по-силна бича инерция към $ 1880 или $ 1900.

От друга страна, ако пробием под 50-дневната EMA, това би било много негативен знак и вероятно ще отвори пътя надолу до $1763/50, последвано от $ 1700.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.