Ралито на долара е паузирано, тъй като инвеститорите правят равносметка на инфлационните притеснения

Валутните пазари са спокойни през азиатската сесия днес, след като настроенията се стабилизираха след силния скок на американските акции снощи. В момента доларът е вторият най-силен за седмицата, точно до паунда. Но нито едно ключово ниво не беше пробито с отскока през последните няколко дни. Зелената валута ще трябва да следи данните за продажбите на дребно днес, за да извлече повече сила. Междувременно, озито и кивито в момента са най-слабо представящите се валути за седмицата. А пък канадският долар изглежда губи инерция, след като губернаторът на BoC отправи предупреждение за неговата сила.

От друга страна, Фед се придържа към своя сценарий, че стимулите му ще съществуват още известно време, за да се подпомогне икономиката. И политиците продължават да смятат, че скокът на инфлацията е преходен. И все пак, като се има предвид, че американската икономическа нормализация набира пара, пазарните играчи казват, че засега основните опасения за инфлацията ще останат.

В по-средносрочен план, обаче, дали доларът може да постигне по-значим отскок ще зависи от това колко скоро Фед ще сигнализира за промяна в посоката на политиката. Все пак е малко вероятно да има още една голяма разпродажба в облигациите преди това. Докато служителите на Фед се придържат към същия стар скрипт, че нарастването на инфлацията ще бъде преходно, дори ако данните показват друго, вероятно ще има няколко изблика на волатилност на пазарите, тъй като опасенията за инфлацията продължават. Доларът обаче вероятно няма да може да възобнови възходящия си тренд, докато първият намек за изтъняване не бъде телеграфиран от Фед. Това евентуално може да се случи през юни…

Фокусът сега се насочва към продажбите на дребно в САЩ

Днес ЕЦБ ще пусне минутите от последната среща по паричната политика. По-късно през деня Канада ще публикува производствените продажби и продажбите на едро. От САЩ ще видим продажбите на дребно, вносните цени, промишленото производство, потребителските настроения в Мичиган и бизнес запасите.

Между слабия доклад за NFP и рязкото покачване на цените, инвеститорите са нетърпеливи да видят колко добре се държи потреблението. Икономистите очакват продажбите на дребно да нараснат с 1% през април спрямо 9.8% през март. Смятам, че тези прогнози са ниски предвид агресивния темп на ваксинациите, силния растеж на заплатите и отмяната на ограниченията.

Ако продажбите на дребно се повишат с 5% или повече, най-вероятно USD/JPY ще тества 110, а EUR/USD ще спадне до 1.20, тъй като слуховете за изтъняване ще се върнат. Ако продажбите достигнат 1% или по-ниско (дори по-лошо, отрицателни), опасенията относно слабия растеж на работните места и въздействието му върху потребителските разходи могат да доведат до понижаване на акциите и валутите.

При добри показания на продажбите на дребно ще се възползват най-много високорисковите валутите, тъй като силното възстановяване в САЩ осигурява гориво за силно глобално възстановяване. Кросовете на йената също би трябвало да се справят добре. Държавите от еврозоната започват да облекчават ограниченията с пътувания до Европа, които вероятно ще бъдат възобновени това лято. Еврото, паундът и канадският долар – валутите на трите държави, които са първостепенни за по-силно възстановяване – биха могли да се възползват.

Еврото се опитва да се стабилизира

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Интрадей сигналите в EUR/USD остават първо неутрални и консолидацията от 1.2181 може да се разшири още повече. Но се очаква по-нататъшно покачване, докато подкрепата 1.1985 остава непокътната. В посока нагоре ясен пробив над 1.2181 ще възобнови ралито от 1.1703 за повторно тестване на зоната на съпротива 1.2243/2349. Убедителен пробив там ще възобнови по-големият бичи тренд към следващата зона на съпротива при 1.2555.

Седмична графика на EUR/JPY
Седмична графика на EUR/JPY

 

Ралито на EUR/JPY все още е в ход, а интрадей сигналите остават възходящи. Текущият възходящ тренд от 114.41 би трябвало да се насочи към 100% проекция на ръста от 114.41 до 127.07, приложена от 121.61 при 134.30. Въпреки това, ясен пробив под подкрепата 131.63 ще означава сформиране на краткосрочен връх. Изгледите в рамките на деня ще се обърнат надолу за тестване на 55-дневната EMA (сега при 130.27).

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.