Доларът доминира и акциите падат след войнствения Фед

Доларът скочи през нощта след по-войнствените прогнози за лихвените проценти от Фед. Случаят с краткосрочното бичо обръщане продължава да се натрупва и има перспектива за по-нататъшно рали преди уикенда. FX пазарът обаче е относително смесен. Австралийският долар се вдигна днес от силните данни за работните места, докато кивито бе подкрепено от силния БВП. И все пак няма проследяване чрез нови покупки. Еврото отслабна, но все пак разпродажбата не е катастрофална при кросовете.

Американските акции паднаха през нощта след новите прогнози на FOMC. Но трите основни индекса успяха да компенсират голяма част от по-ранните загуби и да затворят по-нагоре от дъната. Dow спадна с -0,77%. S&P 500 се понижи с -0.54%, а NASDAQ отстъпи с -0.24%.

10-годишната доходност се повиши до 1.569. Повишаването на доходността на облигациите и долара бяха двоен удар за златото, което спадна до 1803 долара за унция. Петролът също бе ударен и се сблъска с прибиране на печалбите, след като достигна най-високите нива от 2019 г. Brent се отдръпна до 72.95 долара за барел, докато американският суров петрол също се понижи, за да се търгува на 71.53 долара по време на писането ми.

FOMC запазва стимулите, но с прогноза за повишаване на лихвите през 2023 г.

В сряда Федералният резерв представи прогнозите си за първите повишения на лихвените проценти след пандемията през 2023 г., като се позова на подобрената здравна ситуация и отхвърли дългогодишната препратка, че кризата тежи върху икономиката.

Новите прогнози показаха, че мнозинството от 11 служители на Фед предвижда поне 2 увеличения на процента през 2023 г.  с по 25 б.п. В същото време длъжностните лица в изявлението след двудневната си политическа среща се ангажираха да поддържат политиката засега за насърчаване на текущото възстановяване на работните места.

Фед също направи технически корекции, за да предотврати падането на референтните лихвени проценти твърде ниско. Банката повиши лихвения процент, който плаща на банките по резервите – IOER – държани в централната банка, с 5 базисни пункта. Също така повиши до 0.05% лихвата, която плаща по споразуменията за обратно изкупуване през нощта, използвани за определяне на срочните лихвени проценти.

Технически анализ на Dow Jones

Дневна графика на Dow Jones
Дневна графика на Dow Jones

 

Що се отнася до Dow, индексът все още се задържа от 55-дневната EMA и остава добре в средносрочния възходящ канал. По този начин за момента няма заплаха за бичия тренд. Поредното покачване през 35 100.35 все още е предпочитан сценарий.

Но следващите няколко дни ще бъдат решаващи за това дали разпродажбата може да набере скорост. Ясен пробив под линията на подкрепа на канала вероятно ще доведе до корекция на цялото покачване от 26 060 и ще насочи мечките към 38.2% корекция при 31 643.76. В момента там е разположена и 200-дневната ЕМА.

Доходността по 10-годишните облигации също скочи значително и затвори с 0.070 нагоре до 1.569. Ценовите действия от върха при 1.765 са явно коригиращи и се очаква средносрочният възходящ тренд да се възобнови на по-късен етап. Но времето за пробив в голяма степен ще зависи много от развитието на пазара на акциите и предстоящите икономически данни.

Ако искате да търгувате с акции, абонирайте се за нашия динамичен портфейл.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.