Минутите на FOMC нарисуваха драстично различна перспектива между търговците и централните банкери снощи. Що се отнася до пазарната реакция, трейдърите преценяват както допълнителното вникване в мисловния процес на Фед, така и скорошните данни, което предполага, че може би вече сме преминали пика на инфлационните страхове.

Следа като минутите излязоха видяхме, че щатският долар поскъпва, а спреда между 2-годишната и 10-годишната доходност на американските облигации достигна най-ниското си ниво от февруари насам. Фондовите пазари, обаче, се фокусираха върху възможността за изтъняване и S&P 500 и Nasdaq достигнаха рекордни върхове. На пазара на суровини, суровият петрол WTI спада за трети пореден ден и в момента се опитва да се задържи около подкрепата $ 72. Златото се търгува около 1800 долара.

Протоколът от FOMC разкрива, че намаляването на QE ще започне по-късно тази година

Минутите от срещата на FOMC през юни потвърдиха повече оптимизъм относно икономическите перспективи. Изтъняването на стимулиращата парична политика вероятно ще започне по-рано от предвиденото досега. Тъй като членовете ще започнат да заострят дискусиите през следващите месеци, очаквам това да бъде съобщено до края на годината.

Междувременно първото повишение на лихвения процент може да настъпи през 2023 г., разкри средносрочната точкова диаграма. Но, разбира се, всички промени в мерките на паричната политика зависят от данните.

По същество инвеститорите се надяваха на по-ясен сигнал от протокола на FOMC, но като се има предвид продължаващото вътрешно напрежение в централната банка и скорошното намаляване на ценовия натиск, те остават по-объркани от всякога.

Различията в паричната политика ще стават все по-важен двигател на валутните потоци през следващите месеци

Има малък въпрос сега, който интересува пазарите – дали Фед ще започне изтъняването преди ЕЦБ? В момента сякаш промяната в хода на паричната политика не е приоритет за ЕЦБ. Програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP) трябва да изтече до март 2022 г., така че има достатъчно време политиците да обмислят следващия си ход. Освен това разпродажбата на облигациите вече бе намалена. Всъщност облигациите отново се търсят и доходността им пада. И накрая, еврото отслабна значително напоследък, тъй като Фед изглежда е готов да победи ЕЦБ, като първи започне намаляване на QE.

Всичко изброено по-горе означава, че ЕЦБ може да си позволи да отдели време, преди да се наложи да реши дали или как ще бъде удължена PEPP. Има обаче нещо мъничко, което почти сигурно ще се отрази на съзнанието на банкерите през следващата среща или две и това е текущият темп на закупуване на активи. Но нека не забравяме и новия Делта щам на коронавируса, който атакува Стария континент. Ако избухването на делтата се влоши в Европа през следващите седмици, това може да разбие на пух и прах плановете за изцяло отваряне на затворените сектори на икономиката. Естествено, това в крайна сметка ще забави всички планове на ЕЦБ относно намаляването на покупките.

Каква би била реакцията на пазарите и еврото?

Ако ЕЦБ ясно сигнализира, че може би вече няма нужда от толкова много покупки на облигации, EUR/USD може да се възстанови над 61.8% Фибо корекция на възходящия тренд от март до май при 1.1918. Ако обаче политиците не предоставят график за това кога може да се наложи да бъдат намалени покупките на активи, двойката може да продължи спада под критичното ниво $ 1.18 и да се насочи към дъното от март на 1.1703 долара.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Към този момент интрадей сигналите ми за EUR/USD остават неутрални. По-нататъшният спад все още е в полза, докато съпротивата 1.1975 остава непокътната. Ясен пробив под 1.1804 ще възобнови спада от 1.2266, като трети етап от модела на консолидация от 1.2349, към подкрепата 1.1703.

В посока нагоре убедително движение над съпротивата 1.1975 ще обърне изгледите отново във възходящи за ретестване на 1.2266.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.