Спадът на йената продължи и през нощта и японската валута остава слаба на фона на солидните рискови пазари. DOW затвори близо до 35К снощи, като трите основни индекса завършиха на рекордно високи нива. Солидно закупуване се наблюдава и в Азия, с хонконгския HSI който направи впечатляващ отскок. В момента австралийският и новозеландският долари са по-силни в очакване решението на RBNZ. Доларът е втората най-слаба валута до йената.

Предстои ни натоварена седмица за финансовите пазари. Имаме изявленията на 3 централни банки по паричната политика – RBNZ, BoC и BoJ. Заедно с това очакваме данните за инфлацията, заетостта и потребителските разходи, планирани да бъдат пуснати от всички краища на света. Председателят на Фед Джером Пауъл също ще изнесе своите полугодишни показания за икономиката и паричната политика. А всякакви по-нататъшни войнствени намеци ще се разглеждат като нов спусък за биковете в щатски долари и ще подготвят почвата за удължаване на скорошния спад на NZD/USD. Но да не забравяме и Резевната банка на Нова Зеландия.

RBNZ подготвя пазара за нормализиране на паричната политика

Силният ръст на БВП през 1-вото тримесечие и бързо нарастващият инфлационен натиск предполагат, че RBNZ ще запази поне ястребова позиция на срещата утре. Въпреки че мерките на паричната политика ще останат непроменени, политиците вероятно ще реагират на пазарните очаквания за скорошно покачване на процента.

Нова Зеландия преодоля пандемията далеч по-добре от много други страни, но с нарастващите случаи на COVID-19 в съседна Австралия и блокиранията в цялата страна, RBNZ може да намери за преждевременно да говори за затягане. Миналата седмица редица местни банки прогнозираха повишение на лихвения процент през ноември. Въпреки това няма съмнение, че RBNZ ще бъде сред първите, които ще повишат лихвените проценти, което би трябвало да удължи превъзходството на новозеландския долар.

NZD/USD остава на пътя за по-нататъшна бича инерция след оптимистичните китайски данни

NZD/USD се повиши във вторник в азиатската сесия, освежавайки дневните върхове на фона на общите рискови настроения и оптимистичните данни за китайския търговски излишък. Данните от Китай показаха добри темпове на икономическо възстановяване в най-голямата икономическа сила в Азиатско-тихоокеанския регион.

Дневна графика на NZD/USD
Дневна графика на NZD/USD

 

Понастоящем подкрепата за NZD/USD очевидно се намира в района на 0.6970/20 и ако RBNZ потвърди ястребната позиция на пазарното оценяване, очаквам NZD/USD да възвърне позицията си, потенциално към 0.7200. Скорошният скок може да тласне NZD/USD обратно към месечния връх (0.7105), но се нуждаем от пробив/затваряне над 0.7070 – 0.7105, за да се разчисти пътя на биковете към 0.7240 (23.6% Фибо ниво на ръста от 0.6511 до 0.7464).

Дотогава NZD/USD може да се търгува настрани, след като отскочи от месечното дъно (0.69223). Но спадът от юнския връх (0.7287) продължава да стимулира промяна в настроенията, като двойката се търгува от месец насам под 200-дневната ЕMA (0.7023) за първи път от юни 2020 г.

Дългосрочно, очаквам по-добри резултати от NZD при увеличаване на разликите в лихвените проценти спрямо EUR и AUD.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.