Като цяло валутните пазари вчера бяха сравнително смесени с почивния ден в САЩ. В началото на седмицата паундът бе по-силен, следван от йената и озито (AUD). Най-слаб бе канадският долар, следван от кивито и след това швейцареца. Новозеландският долар се повиши тази сутрин, след като силното бизнес проучване изведе очакванията за повишаване на лихвените проценти през ноември.

AUD/USD спадна при силния NFP в петък

Австралийският долар се гмурна в края на миналата седмица, тъй като работните места извън селското стопанство в САЩ бяха по-силни от очакваното. Американската икономика е създала 850 хиляди работни места през юни и изпревари консенсуса от 700 хил. Американският долар отчете широки печалби, а AUD/USD се срина с 0.75% до ново дъно.

В Австралия пък продажбите на дребно за юни пък нараснаха с 0.4%, ревизирани нагоре от първоначалната оценка от 0.1%. На годишна база продажбите на дребно скочиха със 7.7%, което е още един показател за силното възстановяване след Covid.

И все пак във вторник RBA зададе тона

Членовете на управителния съвет на Резервната банка на Австралия (RBA) обявиха, че няма промяна в официалния лихвен процент, оставяйки го на рекордно ниско ниво от 0.10% по време на срещата им днес. Централната банка заяви, че ще запази целевата крива на доходността на облигациите за април 2024 г. и няма да се простира до линията през ноември 2024 г.

RBA обяви също така, че планира трети кръг на изкупуване на облигации. Програмата за покупка на облигации ще продължи след приключване на текущата през септември, но целта ще бъде променена на AUD 4 млрд. на седмица, поне до средата на ноември.

В резултат AUD/USD се колебае около дневния/седмичния връх

Австралиецът се възстанови умно, след като падна до ново годишно дъно (0.7444) преди уикенда. Днес озито направи рали през максимума от предишните две сесии, за да се покачи до 0.7571.

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

 

Интрадей сигналите по AUD/USD остават възходящи за момента. В посока нагоре пробив над съпротивата 0.7615 ще покаже краткосрочно дъно, при условия на меча дивергенция с 4-часовия MACD. Търговските сигнали в рамките на деня ще бъдат обърнати за нагоре за тестване зоната на съпротива при 0.7890/8006.

В посока надолу убедително движение под 0.7444 ще възобнови целия корекционен модел от 0.8006. Но бих очаквала силна подкрепа от 100% проекция на спада от 0.8006 до 0.7531, приложена от 0.7890 при 0.7415, за да доведе до отскок.

Ако все още не сте започнали Вашето инвестиционно пътуване, можете да го направите с нас сега.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.