Апетитът към риск става предпазлив преди ключовия CPI на САЩ

EUR/USD подходящо изобразява нерешителността на пазара преди решаващите данни за CPI инфлацията в САЩ по-късно днес. Основната валутна двойка спадна до най-ниското си ниво от 27 август вчера, преди да отскочи от 1.1770. Отскокът обаче остава ограничен до около 1.1810 засега. Стерлингът пък остава леко променен спрямо щатския долар на 1.3840. Днес Великобритания ще публикува своя доклад за заетостта през юли.

Цените на златото се борят да запазят отскока от предходния ден, оставайки в рамките на седмичния рейндж.

Акциите на Уолстрийт отбелязаха ръст преди доклада за американския индекс на потребителските цени. DOW се установи с над 1% по-високо при 34 939, докато S&P 500 закри последно на 4 479.07 вчера. Абонирайте се сега за нашите Инвестиционни портфейли в акции.

Продължавайки напред, мечките по EUR/USD ще търсят по-стабилни данни от индекса на потребителските цени (CPI) за август, докато по-слабите данни се може да причинят прибиране на печалбите и скъсяване на долара преди срещата на Фед. Имайте предвид, че седмицата напред също ще предостави ключови данни и за продажбите на дребно от американския календар в последните останали дни преди срещата на Федералния резерв на 21-22 септември.

Инфлацията е навсякъде. Ще успеят ли зелените пари да запазят печалбите?

Докато доларовият индекс затвори почти без промяна, зелените пари запазват възходящите настроения. Това се дължи основно на очакването на пазарите, че Фед скоро ще намали покупките на активи. Затова и докладът за американския CPI ще бъде внимателно следен за улики.

Очаква се основният CPI да отстъпи от върховете за втори пореден месец. След като достигна 4.5% на годишна база през юни и 4.3% през юли, за август се очаква спад до 4.2%. Това все още би било над целта на банката от 2%. На месечна база основният индекс на потребителските цени се очаква да се повиши с 0.3% през август, непроменен от юли.

Ако резултатите се разминат с тези очаквания (по-високо или по-ниско), може да получим силна реакция в зависимост от степента на това. Четене в рамките на прогнозите ще запази наддаването за долара, тъй като всеки знак, че основните цени отказват да паднат, би означавал по-голям шанс за ранно обявяване на изтъняването.

Докато оценка от 4% или по-ниско би могла да изтрие скорошните печалби на долара. Ако индексът на потребителските цени на САЩ успее да се смекчи, както се очаква, златото може да удължи процесите на възстановяване. Това би послужило като потвърждение на настояването на председателя Пауъл, че повишаването на цените е временно. Това би означавало също, че Фед ще се въздържа от намеци за незабавно намаляване на темповете на покупки следващата седмица, но ще остави вратата отворена за това по-нататък.

Силен инфлационен доклад вероятно ще засили разговорите за изтъняването на Фед и ще натежи върху цените на златото. Ниво от 4.5% или повече също така би разширило печалбите за зелените пари, а акциите биха пострадали.

Технически анализ на EUR/USD

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Интрадей сигналите в EUR/USD остават леко в посока надолу. Отскокът от 1.1663 би могъл да е завършил на 1.1908, след отхвърлянето от тази ключова съпротива. По-дълбок спад може да се наблюдава за повторно тестване на подкрепата 1.1663. Ясен пробив там ще разшири целия модел от 1.2349 към ключовото ниво 1.1602.

В посока нагоре, убедително движение над второстепенната съпротива 1.1850 ще обърне изгледите обратно за нагоре за друг тест на съпротивата 1.1908. В този район се намира и 200-дневната ЕМА (1.1882).

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.