Изборите в Канада и канадския долар

Канадците ще отидат да гласуват в понеделник, 20 септември, за да изберат новото си правителство. Резултатът е твърде близък между двамата основни претенденти на Либералната партия и Консерваторите в момента според последните обществени проучвания. Най-добрият сценарий за канадския долар ще е вероятно завръщане с победа на премиера Трюдо. Тази победа ще позволи мощни правителствени разходи, докато Банката на Канада ще повишава лихвите през следващата година.

Най-вероятният сценарий, обаче, ще е правителство на малцинството, което означава, че печелившата партия ще трябва да си сътрудничи с други партии, за да постигне консенсус относно новите политики… А двамата кандидати имат доста различни планове за разходите.

Правителството на Трюдо се бори с всички сили за овладяване на кризата, изтласквайки публичния дефицит до най-високия от Втората световна война в подкрепа на бизнеса и физическите лица. Той обеща да осигури повече нови разходи, ако бъде преизбран за подсилване на икономическото възстановяване. Част от това би било компенсирано чрез повишаване на данъците върху банковите печалби.

Опонентът му Ерин O’Тул също се ангажира да увеличи разходите, но в много по-малка степен. Той възнамерява да балансира правителствения бюджет в рамките на десетилетие, без да прави никакви съкращения на разходите, чрез „разрастване на икономиката“. Това, разбира се, почти никога не се случва в действителност.

Реакцията на пазарите и на канадския долар

На валутния пазар идеалният сценарий за лунито може да бъде поредната победа на Трюдо. Огромните държавни разходи, съчетани с нарастващите лихви, са много мощен коктейл за валутата. За разлика от това, обаче, канадският долар може да бъде ударен, ако О’Тул победи, тъй като вероятността от съкращаване на разходите ще бъде много по-висока. Това може да удари икономическия растеж, точно след излизането от кризата.

Така или иначе, който и да спечели, ще командва само правителство на малцинствата според социологическите проучвания, така че драматични промени в политиката са малко вероятни. И като цяло перспективите за канадския долар изглеждат положителни. Дори ако победата на O’Тул нанесе лек удар, всички съкращения на разходите са далеч, икономиката се развива добре, ваксинациите са много високи и BoC ще бъде сред първите централни банки, които отново ще повишат лихвите.

Както винаги много ще зависи и от цените на петрола и фондовите пазари, но след като рискът от изборите се оттегли, възходящия тренд на лунито може да се възобнови. Особено ако централната банка намали отново покупките си на активи следващия месец.

Лунито показа някои признаци на възстановяване в началото на седмицата

Канадският долар се укрепи спрямо американския си колега в сряда, след като годишната инфлация се повиши до 18-годишен връх през август. CPI скочи с най-бързото темпо от март 2003 г. до 4.1%. Ралито с 2% в цените на петрола също даде подкрепа на валутата.

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

Технически погледнато, интрадей сигналите в USD/CAD остават неутрални за момента. Повишаването от 1.2006 остава в ход, докато подкрепата 1.2421 е непокътната. В посока нагоре, ясен пробив над 1.2761 ще насочи биковете за тест на върха 1.2948.

Пробив под 1.2480 (50% Фибо корекция на ръста от 1.2006 до 1.2948) обаче ще възобнови падането от 1.2948 за ретестване на важната подкрепа 1.2421.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.