Силата на инвестирането в дивидентни акции – Ефектът на снежната топка

Инвестирането в акции, изплащащи дивиденти има голям ефект в комбинираното натрупване на капитал, особено когато дивидентите се реинвестират обратно във вашето инвестиционно портфолио.

Това създава ефект на снежна топка, който в дългосрочен план може да Ви помогне да изградите огромно богатство. В тази статия споделям модел на растеж на дивиденти, който Ви позволява да видите и осъзнаете пълната сила на инвестирането в дивидентни акции.

Реинвестирането на дивиденти може да бъде вашият път към финансова свобода и изграждане на богатство за поколенията след вас.

Този вид инвестиране има ефект само когато осъзнаете, че е дългосрочно. Много хора се обезкуражават, защото очакват резултати до няколко месеца, но това не е така.

Но на първо място, ефектът на снежна топка е процес, който започва от малко, незначително парично състояние. Тук не говорим за стартираща инвестиция от половин милион. Говорим за нормален човек, работещ в България, който може да си позволява да спестява някаква част от доходите си. Тези спестени доходи се инвестират в акции, изплащащи растящи дивиденти.

Това спестяване и инвестиране се надгражда върху себе си, ставайки все по-голямо. По този начин се създава непрекъснат и полезен цикъл.

Сега, нека вземем това определение и го приложим. За да създадете дивидентна снежна топка.

Какво представлява дивидентната снежна топка?

„Дивидентната снежна топка“ е непрекъснат цикъл на нарастващ доход от дивиденти. Създава се чрез инвестиране в акции, изплащащи растящи дивиденти дивиденти.

Приходите от дивиденти от тези акции се увеличават с течение на времето. По-високите печалби от дивиденти идват от добавянето на нови средства, реинвестирането на дивиденти и органичния растеж на дивидентите.

Сега вече знаете какво представлява дивидентната снежна топка. И нека видим какви ползи можем да извлечем от нея и как да печелим по този начин.

Как да създадете дивидентна снежна топка:

  1. Изберете за инвестиция компании, които изплащат дивиденти и увеличават тези дивиденти достатъчно голям период от време;
  2. Редовно добавяйте нови пари към инвестициите си;
  3. Реинвестирайте всички получени дивиденти;
  4. Бъдете търпеливи и дайте време на снежната топка да подейства;
  5. Продължете, докато достигнете точката на кръстосване между сумата, необходима Ви за плащане на всички разходи и сумата на получените месечни дивиденти.

 

1. Първата и най-важна стъка е правилното подбиране на компаниите, в които да инвестираме

За да има ефект дивидентната снежна топка,  трябва да изградим портфолио от акции, изплащащи дивиденти. Вариантите са или да се доверите на нас за тази задача или да се научите как да анализирате задълбочено една компания. Ако изберете второто, ето няколко неща, които трябва да имате предвид при търсенето на добри дивидентни акции за инвестиране.

Умерен доход от дивиденти

Дивидентната доходност е изплащания годишен дивидентен процент на компанията спрямо цената на акция. Аз лично предпочитам доходността от дивиденти да е между 2% и 5%. Защо това е така?

Тъй като дивидентната доходност по-малка от 2% може да не осигури достатъчно дивиденти за растежа на снежна топка на дохода. От друга страна, дивидентната доходност по -голяма от 5% може да доведе до твърде голям инвестиционен риск. Но доходността от дивиденти е само първата крачка. Има и други важни неща, които трябва да знаете за дивидентните акции. Втория много важен показател е:

Солидна история на дивидентите

Има две съображения, когато се разглежда историята на дивидентите на компанията.

На първо място, колко дълго компанията е изплащала постоянно дивиденти? И на второ място трябва да знаем колко години подред компанията е увеличавала изплащания дивидент. И с каква регулярност, естествено. И в двата случая по-дългата история на дивидентите и по-бързите темпове на растеж на дивидентите обикновено са по-добри. Те показват устойчивостта на бизнес модела на компанията. Също така, ангажиментът на компанията да изплаща повтарящи се дивиденти на акционерите. Без значение от обстоятелствата.

Ниски инвестиционни разходи

Не забравяйте да следите непрекъснато разходите си за инвестиция. Колкото повече комисионни за покупка плащате, толкова по-малък ще е дохода Ви от дивиденти. Ниските инвестиционни разходи означават бързо нарастване на дивидентната снежна топка.

2. Редовно и ежемесечно добавяйте спестяванията си към дивидентния си портфейл

За да имате повече средства за инвестиране, трябва да постигнете едно от двете неща: Или да спестявате повече като намалите разходите си, или да намерите начин да изкарвате допълнително пари. Анализирайте разходите си, помислете кои от тях можете да свиете и кои не. Следете непрекъснато бюджета си. Ако това не доведе до допълнителни спестявания, замислете се от какво още можете да изкарвате пари. Направете списък с нещата, които умеете и преценете как да ги използвате за допълнителен доход.

Допълнителните средства за инвестиране няма да Ви паднат от небето, така че се постарайте да намерите начин да ги придобиете.

3. Реинвестирайте всички получени дивиденти обратно в портфейла си

Много хора предпочитат автоматичното реинвестиране, което им позволява веднага като получат дивиденти, брокерът им да закупи дял от същата акция, от която са получили дивидент. Това автоматично реинвестиране си има положителни и отрицателни страни. Хубавото е, че не се налага да правите нищо – просто получавате дивидент и системата сама закупува ново количество акции от същата компания. Но лошата част е, ако тази компания е свръх скъпа в момента. Тогава закупувате много по-малък дял.

Затова аз лично предпочитам втория вариант на реинвестиране на дивидентите – ръчен подбор и покупка на акции. Аз също реинвестирам цялата сума на получения дивидент, но подбирам най-подходящата акция за покупка, която не е задължително акцията, от която сме получили дивидент. Тоест по този начин сам контролирам скоростта на увеличаване на снежната топка.

4. Бъдете спокойни и търпеливи: Стратегията на дивидендните снежни топки отнема време, за да се развие и да работи в наша полза

За съжаление, създаването на снежна топка с богатство от дивиденти не е стратегия за бързо забогатяване. Необходимо е време, за да може натрупания дивидент да подейства.

Така че, мислете и инвестирайте в дългосрочен план. Начертайте своя план за инвестиране в дивидентни акции. Настройте го и го забравете. Бъдете спокойни и практикувайте търпение.

Просто започнете да печелите пари от дивиденти. Когато снежната ви топка расте. Ще се радвате, че сте го направили.

5. Следете за достигането точката на кръстосване между сумата, необходима Ви за плащане на всички разходи и сумата на получените месечни дивиденти.

Кръстосването на тези две точки е, когато достигнете целта си за годишен или месечен доход от дивиденти. Това е целта, която сте задали като част от вашата инвестиционна стратегия. Може би целта Ви е да покриете всичките си разходи с дивиденти. Това е едно определение за финансова свобода с помощта на дивиденти.

От друга страна, целта Ви може да бъде да правите определена сума пари от дивиденти всеки месец. Например да печелете дивиденти от $ 500 на месец. Или 1000 долара на месец от дивиденти. Дори повече, възможно е! Тези суми може да не покрият всички ваши разходи. Но ще бъдат някаква допълнителна помощ за вас, която едва ли някой ще откаже.

Не мога да Ви кажа каква трябва да бъде вашата точка на кръстосване. Но мога да кажа това – Поставете си цел за доходи от дивиденти. След това използвайте този 5-стъпен дивидентен план за снежни топки, за да го постигнете.

Нека сега видим един пример за „ефекта на снежната топка“

За целта ще ползваме дивидентен калкулатор, какъвто можете да намерите навсякъде из интернет.

Задаваме началните данни за калкулатора, които искам да са напълно реални и постижими:

  • Starting Principal ($) – Начална сума за инвестиране – поставям 1000 долара
  • Monthly Contribution ($) – Месечна инвестиция – поставям 100 долара
  • Annual Dividend Yield (%) – Годишно изплащан дивидент в проценти – поставям средна стойност 5%
  • Dividend Growth Rate (%) – Годишно увеличаване на дивидента в проценти – отново поставям осреднена стойност от 7%
  • Annual Share Price Growth (%) – Годишно нарастване на цената на акциите – Тук момента е много тънък, но стабилните компании обикновено се движат в рамките на 10% годишно – затова аз поставям отново 7%
  • Number of Years – Колко години ще стоим инвестирани – Малък начален срок от 10 години
Сега нека видим какъв ще бъде резултата:

Можете ясно да видите колко е мощен ефекта на снежната топка. Можете да видите, че още на 4-тата година богатството Ви е нараснало над 5 пъти първоначалната инвестиция. И само 6 години по-късно вече е достигнало зашеметяващите 25 383 долара или над 25 пъти увеличение.

А сега да приемем, че сте на 18 години, получили сте за юбилейният си рожден ден 10 000 долара подарък от баба си и дядо си, които са ги спестявали за вас от както сте се родили. Започнали сте и своята първа работа и успявате да спестявате хубава част от нея.

На колко години мислите, че ще е възможно да се пенсионирате с един стабилен доход, който да Ви позволява да живеете охолно?

Зареждаме данните в калкулатора и първо искам да проверим за 40-ят Ви рожден ден какъв ще е резултата:

Честито – на 39 години Вие сте милионер!

А сега, само за да демонстрирам силата на ефекта на снежната топка ще превъртим до 60-тият Ви рожден ден, за да видим какво състояние ще сте натрупали до тогава. Запазвам всички данни същите, само увеличавам периода на 42 години.

Не мисля, че има нужда от коментар!

Разбира се, всичко това изисква невероятна отдаденост и дисциплина, но е напълно възможно.

Само като един последен пример за ефекта на снежната топка, ще ви покажа една графика как и в кой период се е увеличило най-много богатството на Уорън Бъфет.

Как се е увеличило богатството на Уорън Бъфет в годините?

Като заключение: Инвестирането в акции, изплащащи растящи дивиденти предоставя възможност за създаване на редовен паричен поток, без да продавате позицията си в акциите. Този вид инвестиране има силен ефект върху нарастването на капитала, когато дивидентите се реинвестират обратно. С течение на времето инвестирането на дивиденти може да бъде вашият път към финансова свобода!

Какво следва сега:

Поздрави,

Николай Тосков

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.