Петролът се понижи с 1% във вторник

И двата бенчмарка на петрола отбелязаха първите си месечни загуби от март, въпреки че не са далеч от върховете през юли. Brent загуби 4% през юли, докато WTI спадна със 7%.

Ураганът „Ида“, който в неделя удари САЩ като ураган от 4-та категория, нокаутира най-малко 94% от производството на нефт и газ в Мексиканския залив и причини „катастрофални“ щети на мрежата на Луизиана. Цените на петрола бяха притиснати от опасенията, че прекъсването на електрозахранването и наводненията в Луизиана след урагана Ида ще намалят търсенето на суров петрол от рафинериите.

За понижението на цените допринесоха и слабите данни за PMI на Китай и новини, че критичният колониален петролопровод на САЩ ще бъде отворен само частично след Ида. Петролът Brent се понижи до 71.26 долара, а WTI се оттегли до 68.06 долара за барел. Тъй като цените на петрола спаднаха с близо 1%, очаквам допълнителни печалби в USD/CAD.

По-рано тази сутрин в Азия цените и на двата бенчмарка все пак успяха да се възстановят и почти да изтрият вчерашните загуби.

Вашингтон настоява ОПЕК да изпомпва още

Данните за доставките на суров петрол в САЩ от Американския петролен институт показаха спад от 4.045 млн. барела за седмицата, приключваща на 27 август, което също даде тласък на пазара. Сега инвеститорите очакват данните за доставките на суров петрол от Американската администрация за енергийна информация, които трябва да бъдат представени по-късно през деня.

Основният фокус, обаче, ще се насочи към срещата на ОПЕК+ днес, която почти със сигурност ще запази своята политика на производство непроменена. Организацията на производителите на петрол се очаква да добави още 400 000 барела на ден към производството. Суровият петрол от сорта Brent между 70.00 и 75.00 долара за барел изглежда е сладкото място на групата. А с фючърсната крива в отстъпление, търсенето остава стабилно въпреки краткосрочния шум на пазара. Възстановяването на цените във V-образна форма миналата седмица също ще даде на ОПЕК+ увереност, че пазарите могат да поемат допълнителното предлагане.

WTI петролът се стабилизират при 50-дневната EMA

Както споменах вече, пазарът на суров петрол WTI първоначално спадна във вторник, но както можете да видите, продължаваме да криволичим около 50-дневната EMA. Разбира се, 50-дневната EMA е индикатор, на който много хора обръщат внимание, особено на фючърсния пазар. Нивото от $ 70 по-горе е значителна съпротива и затова мисля, че на този пазар ще бъдат платени много лихви, ако успеем да се издигнем дотам.

От друга страна, пробив на пазара под чука от сесията в понеделник може да отвори вратите за спад надолу към нивото $ 65.

Независимо от това, това е пазар, който според мен продължава да вижда много шумно поведение и разбира се, тъй като ОПЕК вероятно ще увеличи производството, това ще хвърли още повече волатилност. Докато изчакваме по-ясна видимост от ОПЕК+ и Ида, предполагам че Brent петролът ще остане в диапазона от 72.00 до 74.00 долара за барел. По същия начин, рейнджът от 68.00 до 70.00 USD за барел би трябвало да задържи WTI.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.