Със заделени пари настрана, кога е точният момент за покупка на акции??

Много често парите в брой се чувстват като най-големия враг на всеки инвеститор. Поне в момента със сигурност е така :). Тъй като фондовият пазар се изкачва все по-високо, ниските лихвени проценти означават, че всеки лев, който имате в кеш, губи покупателната си способност заради инфлацията с все по-тревожни темпове.

Въпреки това ние сме големи фенове на парите заделени в брой и чакащи своя звезден час. Парите под дюшека могат да подсигурят спешни финансови ситуации. Наличието на малко пари в портфолиото Ви също така улеснява преминаването през спадовете на пазара, без да се паникьосвате. И може да Ви позволи да купите акции в идеалния момент, когато се появи подходящата възможност.

Но как и кога разбирате, че е време да се възползвате от тази перфектна възможност? Простият отговор, за съжаление, е никога!  Но все пак можете да предприемете действия, за да подобрите възвръщаемостта на инвестициите си.

Market Timing и всяко друго подобно название

Хубавото в това да имате пари, готови за инвестиране, когато е подходящ моментът, е, че това дава на всеки инвеститор дребнаво разбиране с ниско въздействие за опасностите от пазарното време. Ако инвестирате всичките си свободни парични средства при първите признаци на спад, тогава пазарът може да продължи да пропада и да Ви остави неспособни да купувате на още по -добри и изгодни цени. Но ако чакате по-голяма корекция на мечия пазар, може да се окажете, че никога няма да използвате парите си и сте просто един опортюнистично настроен инвеститор.

Има няколко различни тактики, които можете да използвате, за да разрешите тази дилема. Разделянето на вашите парични средства на равни части и използването им парче по парче гарантира, че ще успеете да накарате поне част от парите Ви да работят по благоприятен за Вас начин. Същевременно Ви остават допълнителни шансове за инвестиране, ако цените на акциите паднат още по-ниско. Можете да изберете да бъдете по-агресивни с покупки на акции, в които имате най-висока убеденост, като влагате повече пари, отколкото бихте направили с по-ниско класирани акции в списъка си за наблюдение.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е колко пари сте заделили и дали редовно идват още. Ако все още печелите доходи и редовно допринасяте за постигането на финансовите си цели, тогава можете да си позволите да бъдете малко по -бързи, когато правите крачка със заделените си пари. Ако обаче сте пенсионер и живеете от приходите от портфейла Ви, може да искате да зададете по -висока лента за това колко голяма възвръщаемост трябва да Ви даде една акция, преди да натиснете бутона за покупка.

Дръжте емоциите си здраво

Ако има едно нещо, което е важно за начина, по който се справяте с инвестирането на вашите свободни пари, това е да имате план, преди да дойде времето за покупка. Твърде лесно е да позволите на тези пари да изгорят дупка в джоба Ви.  А това ще Ви подтикне да инвестирате всичко в следващата страхотна препоръка за акция. Но това Ви оставя без никакви свободни пари, за да преминете към следващата идея – която може да се окаже още по-добрата покупка. Затова и стриктно спазваме разпределението на капитала в нашите инвестиционни портфейли.

Много често липсата на план означава да позволите на страха да Ви спре да правите интелигентни инвестиции след пропадане на пазара. След като дадена акция падне с 10%, неизбежно ще започнете да се вкочанясвате, за да чакате да падне с 20%, вместо да инвестирате. И всичко това само, за да видите как цената на акцията се възстановява и се придвижва до нови върхове.

Направете план за това как и при какви обстоятелства ще вложите наличните си пари да работят за Вас. По този начин, когато му дойде времето, ще бъдете готови за действие. И това, което вероятно ще откриете, е, че покупките, които правите опортюнистично, ще се окажат едни от най-добрите инвестиции, които някога ще правите.

Ако пък срещате затруднение с изграждането на такъв план или не сте сигурни как и от къде да започнете – ние сме насреща, за да Ви помогнем. Не отлагайте инвестирането за по-добри времена. Няма такова нещо като покупка на дъното или продажба на върха. Има системно и редовно инвестиране, което ще доведе до едно богато и спокойно бъдеще.

Поздрави,

Николай Тосков и екипът на toskov.com

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.