Задава ли се енергийна криза на хоризонта?

Миналата седмица Великобритания видя опашки от по 20 автомобила по бензиностанциите поради затруднения на доставките на петрол. Правителството заяви, че има много гориво в британските рафинерии. Но проблемът е, че не могат да получат достатъчно шофьори, които да доставят горивото до бензиностанциите. Наскоро правителството заяви, че вижда първите признаци за намаляване на търсенето. Асоциацията на търговците на бензин обаче заяви, че въпреки че редица бензиностанции все още са сухи, този брой е по-малък от 37%, регистрирани във вторник миналата седмица. Те обаче не са забелязали спад в търсенето. Обединеното кралство вече издаде краткосрочни визи за шофьори на камиони и има помощта на армията, за да помогне за доставка на гориво.

Но дали това не е само началото? Суровият WTI петрол се повиши с над 9% миналата седмица, достигайки 76.50, докато суровият петрол Brent достигна максимум от $ 79.89.

В Китай пък имаше непрекъснато спиране на електроенергията, което принуди фабриките да затворят или да намалят производството. А това допълнително ще допринесе за проблеми с веригата на доставки. Защо? По-голямо търсене на електроенергия, рекордно високи цени на въглищата и държавен контрол на цените.

Освен това Европа беше засегната от високите цени на природния газ и цените на електроенергията. Тъй като времето става по-студено в цяла Европа и в по-студените щати на САЩ през зимата, се очаква цените да се покачат още по-високо.

Трейдърите се подготвят за решението на ОПЕК+

ОПЕК+, който групира Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, включително Русия, планират да се срещнат по-късно днес. Групата е изправена пред натиск от някои държави да произвеждат повече, за да помогнат за понижаване на цените, тъй като търсенето се възстанови по-бързо от очакваното в някои части на света.

ОПЕК+ се съгласи през юли да увеличава добива с 400 000 барела на ден всеки месец поне до април 2022 г., за да прекрати постепенно 5.8 милиона барела на ден от съществуващите съкращения. Но четири източника от ОПЕК+ казаха наскоро пред Ройтерс, че производителите обмислят да добавят повече от предвидената сделка. Въпреки това най-ранното увеличение ще се случи през ноември, тъй като последната среща на ОПЕК+ определи обемите и за октомври.

Петролът пада преди срещата на ОПЕК+

Петролът падна днес сутринта преди срещата на ОПЕК+ за доставките. Цените могат да бъдат натиснати, ако ОПЕК и нейните съюзници решат да увеличат производството, за да задоволят потребителското търсене. Очаква се цените да останат стабилни, ако те решат да поддържат производството на сегашните нива.

Това не означава, че ежедневната търговия в космоса ще бъде лишена от обичайните шокове, свързани с предлагането. Например, ранните зимни бури, които лесно биха могли да повишат цените на суровия петрол и природния газ с няколко процентни пункта на ден.

В този случай мисля, че вероятно имаме сценарий, при който пазарите на суров петрол се оттеглят, но всеки път, когато го направят, ще има много купувачи, които да се опитат да наберат инерция. Това е ситуация „купувай при спада“ и просто не виждам това да се промени скоро. С това вярвам, че нивото от $ 70 ще бъде „дъното на пазара“ за момента.

Седмична графика на WTI
Седмична графика на WTI

 

Технически, петролът се противопоставя на гравитацията и отказва да слезе под 200-двевната SMA на месечната графика. Ако това продължи, мисля че може да добави крила на черното злато, изпращайки цените в зоната около $ 79 с евентуално разширение до $ 83.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.