Инвестирането с ливъридж може да съсипе печеливш инвестиционен план

Инвестирането през марджин или така нареченият ливъридж изглежда като сигурен залог. С няколко избрани брокери, които в момента предлагат лихвени проценти по марджин заеми от около 1,5% до 2,5%, може да се изкушите да заемете колкото можете повече пари на марджин и да ги пуснете обратно на фондовия пазар. След това получете типична възвръщаемост от 8% – 10% от портфолиото си от акции и в крайна сметка ще изтеглите сериозно напред, като удвоите любимите си акции. И ако победите пазара, печалбите се увеличават!

Всъщност компании като Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B) и Apple (NASDAQ: AAPL) са заели милиарди на ниски лихви. Така че, ако най-големите компании в света използват ниските лихвени проценти в своя полза, трябва ли да последвате примера им, като инвестирате на марж?

Моят отговор е прост: Използвайте ливъридж умерено – и само ако можете да поддържате дисциплиниран подход.

Твърде много добро

Заемането на малки суми на марджин може да бъде нискорисково финансово предложение. Например, да кажем, че има препоръка за акция, в която искате да инвестирате, но няма да можете да добавите пари в брой в брокерската си сметка до следващата седмица. Ако вземете назаем 1% или 2% от стойността на портфейла си в марж, за да направите покупката седмица преди тези пари да постъпят по сметката Ви, ще платите много малко лихви – и шансовете маржин кредитът Ви да се превърне в основен проблем са доста ниска.

Това, което става проблем, обаче, е, когато маржин кредитополучателите прескачат границите. Щатските федерални разпоредби позволяват маржин заеми до 50% от покупната цена на акции и други инвестиционни ценни книжа. Други брокери налагат по-строги лимити за маржин заеми, но ограничението от 50% по същество означава, че можете да имате портфейл, два пъти по-голям от вашите пари в брой.

Маржин кредитополучателите също трябва да запазят определен процент от своите акции, независимо какво се случва с цените на тези акции. Минимумът на маржа за поддръжка на регулаторния орган за финансовата индустрия е 25%, но много брокери използват по-високи минимуми от 30% до 40%.

Следователно колкото по-голям е маржин заемът Ви, толкова по-вероятно е вашият брокер да наложи маржин кол, ако цените на акциите Ви паднат. Това може да бъде катастрофално, тъй като вашият брокер има право да продаде Вашите акции, без да Ви казва да изпълните изискванията за заема.

Как работи ливъриджа

За да видите как работи математиката зад всичко това, да направим следното упражнение. Да кажем, че имате 50 000 долара в брокерската си сметка и сте получили маржин заем от 50 000 долара, за да купите 100 000 долара в акции. Първоначално бихте били добре както при маржа на покупката, така и при изискванията за поддръжката на маржа.

Но сега да кажем, че стойността на Вашите акции падне с 20%. В пари това означава, че Вашите акции ще паднат до 80 000 долара, но Вие ще продължите да дължите 50 000 долара от нетният Ви капитал, който в момента е 30 000 долара. 30 000 долара, разделени на 80 000 долара, са 37,5%, така че ако Вашият брокер е имал изискване за марж за поддръжка от 40%, вече ще се сблъскате с марджин кол (margin call) и потенциално ще трябва да продадете портфолиото си от акции или незабавно да внесете допълнителна сума пари по сметката си.

Дори тези от Вас със сметки при брокери, предлагащи по-ниски изисквания за марж, в крайна сметка могат да се сблъскат с тези проблеми. Спад от повече от една трета би предизвикал дори 25% изискване за марж да се активира.

Грешка, променяща живота Ви

Powered by Ycharts
Powered by Ycharts Oct 12 2021, 10:23 am

Марж на безопасност от 20% до 33% може да изглежда доста. Но да го кажа отново и пак отново – някои от най-добре представящите се акции в историята са имали по-големи загуби от това. През последното десетилетие Netflix (NASDAQ: NFLX) отбеляза множество спадове от 35% до 40% и едно огромно пропадане от 60%. Tesla (NASDAQ: TSLA) е претърпяла три отделни спада от 50% или повече само от 2016 г. насам. И само малко повече от година като публично търгувана компания, Upstart Holdings (NASDAQ: UPST) веднъж е претърпяла спад от 50% или повече през февруари и март и отново през април и май.

След спадовете им и трите компании поставиха нови рекордни върхове. Но ако вашият брокер насила продаде акциите Ви, за да посрещнете маржин кол, Вие не само ще пропуснете тези последващи печалби, но и ще трябва да платите лихвата по заема си.

Използван правилно, маржът може да бъде полезен инструмент. Но ако разчитате твърде много на него, можете да се изгорите. По-добре е да запазите контрола върху инвестициите си и да останете търпеливи с акциите на компании, които имат дългосрочен потенциал за побеждаване на пазара. Ако се съмнявате в дисциплинираното си поведение на пазара, доверете се на нас да вършим тежката работа. Разгледайте нашите портфейли и се присъеденете към нашата инвеститорска общност!

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.