Харесва ли Ви или не, Вие сте технологичен инвеститор

Повечето инвеститори имат силни чувства към технологичните акции. Някои хора обичат бързо развиващия се технологичен сектор, прегръщайки иновативния дух, който е създал чудесни постижения и е произвел огромно богатство. Други се опасяват от високите оценки, които много технологични акции получават, виждайки сегашния бичи пазар като ехо на интернет бума от края на 90-те, който доведе до огромен мечи пазар за технологичния сектор.

Борсовите анализатори все още разделят компаниите на близо дузина сектора. Информационните технологии са само един от тях, но ще намерите много компании, които номинално принадлежат към други сектори, но въпреки това разчитат силно на технологиите за своя успех. Независимо дали гравитирате към технологични акции или се отклонявате от тях, това повдига измамно прост въпрос: Какво точно представляват технологичните акции?

Технологични акции

Всяка акция е технологична акция. Разбира се, най-очевидните технологични компании са тези, които всъщност правят хардуера, софтуера и системите, които захранват авангардни иновации. И все пак от производителя на роботизирано здравно оборудване Intuitive Surgical (NASDAQ: ISRG) и онлайн гиганта за недвижими имоти Zillow Group (NASDAQ: Z) (NASDAQ: ZG) до пионера на електрически превозни средства и автономно шофиране Tesla (NASDAQ: TSLA) и поточно забавление с Netflix (NASDAQ:NFLX) можете да намерите безброй примери за компании, които са извън официалната технологична сфера, но все пак работят усилено, за да продължат напред в разработването на технологии за много различни приложения. 

Всъщност може да е по-лесно да попитате кои компании не са технологични компании в този момент. Например търговци на дребно приемат електронната търговия, за да останат конкурентоспособни, докато ресторантите се грижат за нуждите на клиентите с мобилни поръчки и опции за доставка от своите смартфони. Всяка една фирма може да се възползва от използването на технологични инструменти за управление на взаимоотношенията с клиентите, обработка на инвентара, рекламиране и работа с логистика.

Как да обучим старото куче на нови трикове

Може би най-добрият пример за това как възприятията за технологичните акции са се променили идва от Уорън Бъфет. Berkshire Hathaway на Buffett (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B) до голяма степен избягваше технологичните акции през голяма част от кариерата си и той ги наричаше твърде трудни за разбиране.

Бързо превъртане напред до днес обаче и пионерът на смартфоните Apple (NASDAQ: AAPL) е най-големият дял на Berkshire в момента. Ключови компании под чадъра на Buffett са компании с огромен технологичен потенциал. Сега е трудно да си представим успеха на Berkshire без технологичните акции да играят своята роля. 

Технологиите като централна част от бизнеса

Получаваме много коментари от наши читатели, които се чудят дали не са инвестирали твърде много в това, което смятат за технологични акции. И все пак тази загриженост тръгва от съмнителната предпоставка, че „технологичните акции“ са наистина ограничаваща характеристика на една съвременна компания. Сега, когато почти всички компании използват технологиите като централна част от своите бизнес модели, всички ние сме технологични инвеститори в известен смисъл.

Тъй като използването на технологиите се разширява във все повече и повече индустрии, традиционните разграничения между технологични акции и нетехнологични акции ще стават все по-трудно забележими. Това, което е наистина важно, е дали всеки отделен бизнес, в който инвестирате, има обещаваща фундаментална перспектива и възможност за дългосрочен растеж — без значение в коя индустрия е или какви клиенти обслужва. Ако компания, която вече сте харесали заради другите и положителни качества, е в състояние да се възползва от технологичните иновации по новаторски начин, тогава няма да искате да се отдръпвате от нея, само защото има по-голяма връзка с технологиите. Вместо това ще се почувствате още по-уверени за нейните перспективи. 

Вярвам, че наличието на диверсифицирани портфейли от акции е важно. Но страхът от липса на диверсификация въз основа на остарели концепции за това кои акции попадат в кои сектори не е правилният начин да се осигури балансиран портфейл от акции, с подходящи нива на риск. По-добре е да видите как една компания използва технологията, с която разполага, като индикатор за изпълнение на бизнеса и бъдещ растеж – две неща, които почти всеки инвеститор би се съгласил, че са основни елементи на дългосрочния успех, както за бизнеса, така и за техните акционери.

А за да станете част от нашата общност и да ни дадете зелена светлина да стартираме вашето вълнуващо приключение в света на финансите, е необходимо да се АБОНИРАТЕ.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.